Számos érdekesség derült ki a Magasház bontásáról

Számos érdekes és eddig ismeretlen részlet derült ki a Belügyminisztérium és az Önkormányzat közötti szerződésből, a bontáshoz szükséges pénzt ugyanis még csak most kapja meg a város. 2016 december 31-ig kell lebontani az épületet és 2017 jauár végéig kell elszámolni. A pénzt (támogatást) csak jövő év végéig használhatja fel Pécs.  

Azt eddig is tudtuk, hogy egy kormánydöntés szerint 1 milliárd 256 milliót utal a Belügyminisztérium Pécsnek a bontásra. Azért segítenek Pécsnek, mert egyrészt a városnak erre nem lenne pénze, másrészt, mert úgy ítélték meg, hogy ezzel (vagyis a bontással) jelentősen javulna a pécsiek biztonságérzete.

A pénzt azonban vissza kell fizetnie a városnak, a támogatási szerződés ugyanis kiköti, hogy a felszámolási eljárás során a bontás költségeit érvényesítenie kell az önkormányzatnak.

Most azonban megszereztük a Belügy és az Önkormányzat közötti szerződést és azt az úgynevezett “adatlapot is“, ami azt szabályozza részletesen, hogyan kell elvégezni a feladatot. Az öt legérdekesebb pontot szedtük össze.

1. Jövőre lebontják?

A pénz (támogatás) 2016 december 31-ig szól, eddig kell végezni a bontással. 2017 január végéig pedig részletesen el kell számolni mindennel.

2. Vissza kell fizetni a pénzt

A szerződés úgy szól, hogy a “támogatott kötelezettséget vállal arra, hogy a bontás költségeit érvényesíti a felszámolási eljárás során, és a behajtható összeget a megtérüléstől számított 30 napon belül a központi költségvetés részére visszafizeti”.

3. Annyi törmelék lesz szintenként, mint egy kisebb ház

560 köbméter építési törmelék les szintenként (!). Ez rengeteg, kb egy kisebb háznak felel meg. A törmeléket a Megyeri tér felé fogják majd elteherautózgatni 3 tengelyes, 10 tonnás monstrumokkal. A teherautók a Hungária útról vagy a Tüzér utca felől fognak behajtani a bontási területre.

4. Mindent felmérnek és dokumentálnak előzetesen

Erről már korábban is írtunk, de most részletek is kiderültek. Eszerint a 25 emeletes környékén álló épületek (és lakások is), valamint a szállítási útvonal mentén álló lakásokban is pontos állapotfelmérést kell készítenie a városnak, a tulajdonossal/közös képviselővel alá kell íratni.

5. Háromféleképpen is lehet majd bontani a Szellemházat

Vágókoronggal (gyémánt illetve vídia vágóéllel is), nagynyomású vízsugárral, de akár össze is lehet roppantani az elemeket. Bármelyik technológia esetén használhatnak lángvágót is – gázhegesztővel.

Ha valakit részletesebben is érdekelnek ezek a dokumentumok, akkor a szerződést ide kattintva, az adatlapot pedig ide kattintva tudja elolvasni és letölteni.

MONDD EL, NE TARTSD MAGADBAN A VÉLEMÉNYED!
  • realista

    Messze nem kerül ennyibe, csak a felébe….de vannak fideszesek akik megint jól járnak…

Facebook

Twitter