Számos pécsi kapott állami kitűntetést

Egészen pontosan négyen.

Átadták a 2016. évi Magyar Érdemrendeket, valamint a Kossuth- és Széchenyi-díjakat. Az elismeréseket Áder János köztársasági elnök nyújtotta át Orbán Viktor miniszterelnök társaságában 2016. március 15-én az Országház Kupolatermében.

hirdetés

Kossuth-díjas pécsiek:

GULYÁS DÉNES Liszt Ferenc-díjas operaénekes, kiváló és érdemes művész, a Pécsi Nemzeti Színház zeneigazgatója részére, az operairodalom leghíresebb tenorszerepeiben világszerte nagy sikerű alakításai mellett más komolyzenei műfajokban is elsőrendű előadásokat magába foglaló művészi pályája, valamint a fiatal ének- és zeneművészek képzését, illetve pályakezdését segítő fáradhatatlan oktatói munkája elismeréseként.

TILLAI AURÉL Liszt Ferenc-díjas karnagy, zeneszerző, érdemes művész, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara Zeneművészeti Intézetének professor emeritusa részére, a tanítványok és a közönség szeretete által övezett, ugyanakkor a szakma megbecsülését kiérdemlő és Pécs városának kulturális életét is gazdagító karnagyi pályafutása, valamint termékeny zeneszerzői és nemzedékek számára meghatározó zenepedagógusi életműve elismeréseként.

Magyar Érdemrendet kapott pécsi:

UDVARDY GYÖRGY, a Pécsi Egyházmegye megyéspüspöke, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnökhelyettese részére, az egyházmegye és Pécs város hit- és közéletének alakítása, valamint a Pécsi Tudományegyetem hazai és külföldi megbecsültségéhez történő tevékeny hozzájárulása elismeréseként.

Széchenyi-díjas pécsi:

VÖRÖS JÓZSEF közgazdász, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja, a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar Gazdaság-módszertani Intézete Termelés-menedzsment és Döntéstudományi Tanszékének egyetemi tanára részére, a matematikai alapú közgazdaságtan iskolateremtő alakjaként a módszertanilag igényes üzleti tudományok hazai meghonosítása terén elsőrendű szakmai munkája, valamint a különféle gyártási rendszerek mögött meghúzódó termelési filozófiák modellezésében elért jelentős kutatási eredményei elismeréseként.

(MTI)

UPDATE: Pécs Kulturális Nagydíját Kocsis Zoltán zongoraművész, kétszeres Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas karmester, zeneszerző, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar fő-zeneigazgatója, kiváló és érdemes művész vehette át kedden este dr. Páva Zsolt polgármestertől. A művész a magas szintű zenei kultúra, a klasszikus hangverseny-és komolyzene pécsi reprezentálása és népszerűsítése terén végzett kimagasló művészeti munkája elismeréseként érdemelte ki a kitüntetést.

kocsis zoltán02

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter