Százmillióhoz juthatnak a pécsiek

Társasházak, civilek, iskolák és óvodák tudnak pályázni különféle zöld projektekre.

Végre a pécsiek kezébe adhatjuk a város formálását

– mondta a nyár előtti utolsó közgyűlést megelőző szokásos sajtótájékoztatóján az Összefogás Pécsért elnöke, polgármester-jelöltje.

hirdetés

Kővári János hozzátette, itt az idő, hogy mindenki felismerje, a fenntarthatóságért nap mint nap tenni nem valamiféle hóbort vagy „úri huncutság”, hanem kiemelt ügy, közügy. Kővári bejelentette, sikerült azt is elérniük, hogy úgynevezett klímaadaptációs tervet készítsen az önkormányzat, amelynek célja, hogy a megváltozott környezeti viszonyok mellett mit tudunk tenni, milyen lépésekre van szükség. – Csak meg kell nézni az elmúlt napok időjárását, és láthatjuk, fenntarthatósági fejleszési források nélkül nem lehet sokat tenni, de most végre erre is mód nyílik – tette hozzá az ÖPE polgármester-jelöltje.

A pécsi civil szervezet bejelentése szerint már mostantól beindul két pályázat, amelyekkel 100 millió forintot lehet igényelni különböző zöld beruházásokra.

Társasházak pályázhatnak

A tájékoztatón Varga Péter, az ÖPE önkormányzati képviselőjelöltje számolt be a lakásközösségek, társasházak ingatlanjait érintő pályázatról. Varga előzetesen felidézte azokat a fejlesztési forrásokat, amelyek hatással voltak, vagy lehettek volna a pécsi lakásállomány állapotára, majd megemlítette, hogy a

jelenleg, állami szinte elérhető források nem igényelhetők távfűtéssel rendelkező társasházak esetében, ugyanis feltétel a nulla CO2-kibocsátás. Varga elmondása szerint ezt annak idején a Péterffy Attila vezette Pécsi Erőmű lobbizta ki.

A közgyűlés csütörtöki ülésén elfogadhatja azt az előterjesztést, amely szerint a mostani évre 50 millió forintos kerettel indul a pályázat, de az ÖPE kezdeményezni fogja, hogy ezt követően, leghamarabb már 2020-tól a mindenkori építményadó 10 százalékából egy erre a célra fordítható  alapot hozzon létre város, amelyből a pécsi társasházak közös helyiségeik fenntartható felújítására pályázahatnak minden évben.

varga_kovari_vozar_zold_fordulat

Közösségi terek felújítására is indul pályázat

– Négy éve hirdetett utoljára civil szervezeteket támogató páláyzatot az önkormányzati, jócskán itt volt az ideje – ezt már Vozár Pál, az ÖPE alelnöke mondta, majd hozzátette, a most kiírt pályázat 30 millió forintos keretösszeggel fog megvalósulni, és civil szervezetek, helyi vállalkozások és társasházak is beadhatják igényüket. – A „Miénk itt a tér!” elnevezésű pályázat során

olyan közösségi tereket lehet majd megújítani, amelyek már nincsenek túl jó állapotban, de a helyiek szívesen használnák

– magyarázta Vozár.

Az ÖPE önkormányzati képviselőjelöltje elmondta, maximum 300 ezer forintra pályázhatnak a közösségek, amellyel így mintegy 100 projekt valósulhat meg.

– Ilyen tevékenység lehet a faültetés, virágosítás, padok, egyéb bútorzatok, játszóterek felújítása, valamint közösségi kertek kialakítása, de minden esetben a Biokommal kell majd egyeztetni a tervezett beruházásokat – tette hozzá Vozár Pál.

Óvodák, iskolák is pályázhatnak

Pécsen már 25-25 zöld óvoda és iskola van, köszönhetően a korábbi ökoprogramnak, a LÉPJ-nek. Most az önkormányzat saját forrásaiból hirdet meg pályzatot, amelyre ezek az intézmények jelentkezhetnek projektjeikkel, elsősorban szemléltető eszközök beszerzésére és fejlesztésére, valamint pedagógusok képzésére.

Az iskolák maximum 500 ezer forintra, az óvodák pedig 300 ezerre pályázhatnak majd, a teljes keretösszeg iskolák esetében 12,5 millió forint, óvodák számára pedig 7,5 millió.

Figyelembe véve, hogy az elmúlt években már mintegy három milliárd forintot költött az önkormányzat különböző forrásokból az oktatási intézmények energetikai felújítására, ez az összeg jól kiegészítheti a tudatos, környezetvédő szemléletű gyerekek oktatását.
– Régen vártunk már arra, hogy végre megvalósuljanak ezek a pályázati kiírások, most éppen összesen 100 millió forint keretösszegben, sokat dolgoztunk érte – mondta Kővári János, aki szerint a mostani fiatalok, óvodások, iskolások 2030-50-re lesznek már felnőttek, akiknek már ezzel a tudatossággal kell majd megváltoztatniuk városunkat, földünket.

(via ÖPE sajtóközlemény)


 

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter