Szeded a medvehagymát? Elvihet a TEK!

Medvehagyma-kommandó járja a Mecseket és kíméletlenül lecsapnak mindenkire, aki szedni merészeli a természet kincsét – írja a pécsi önkormányzat portálja.

Tilos, pontosabban engedélyhez kötött a medvehagyma szedése a Pécsi Parkerdő területén, de eddig különösebben senkit nem zavart, ha valaki mégis nejlonszatyorszám szedte a vadhagymát. Mostantól nem így lesz, legalábbis, ha igaz a portál híre.

hirdetés

Eszerint ugyanis, “idén már az Orfűre vezető út, a Lapisi út és a Melegmányi út környéke is tiltólistára került, ezeken a helyeken az utóbbi években ipari méretekben kaszálták le a doboldalakat. A Mecsekerdő Zrt. kezelésében lévő területeken engedélyhez kötött a gyűjtés, a Pécshez tartozó mecseki parkerdőben pedig engedéllyel sem lehet szedni. Ezt szombattól keményen ellenőrizi is a medvehagyma kommandó – írják.”

A Mecsekerdő Zrt. honlapján erről egy szó sincs, mindössze ennyit találtunk medvehagyma ügyben:

A 2009. évi, az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló XXXVII. törvény értelmében állami erdőben – nem védett területen – mindenki csak saját szükségleteinek megfelelő mennyiségű gombát, gyógynövényt – így medvehagyma-levelet is – gyűjthet külön engedély nélkül. Ennek mértéke nem haladhatja meg a 2 kg/fő-t naponta. Amennyiben valaki ennél nagyobb mennyiséget kíván szedni, azt csak az erdőgazdálkodó engedélyével teheti. A Mecsekerdő Zrt. által kezelt területekre az engedélyt a Társaság erdészeteinél lehet megvásárolni.
Figyelem! A Társaság védett területen csak a Természetvédelmi Hatóság engedélyének megléte esetén ad ki engedélyt.

 

Az OK!PÉCS a rendőrséghez fordult, hogy valóban számítani kell-e álcaruhás kommandósokra a Mecsekben. Amint válaszolnak, frissítjük a cikket.

UPDATE (2016.03.09. – 15:20): A rendőrségnek nincs medvehagyma kommandója

Megérkezett kérdéseinkre a válasz a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányságtól. Ebben azt írták, nincs medvehagyma-kommandójuk, nem is illetékesek az ügyben.

UPDATE2 (2016.03.09. – 16:20) – Csak erdőgondnokok járják a Mecseket

Két lelkes természetvédő férfiról van szó, akik ráadásul csak szóban figyelmeztetik azokat, akik kilószámra szednék a medvehagymát az erdőben – tudtuk meg a BIOKOM illetékesétől.

Tehát a medvehagyma-kommandó totál bullshit!

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter