A mentálisan problémásokat és a betegeket is munkára fogja a kormány

Akár fejedelmi, havi bruttó 53 ezer forintot is kaphatnak majd. Négy megyében – köztük Baranyában – már folyik a munka, jövőre mindenhol dolgozni fognak a tervek szerint.

Azokat is munkára fogja a kormány, akik eddig közmunkásnak sem kellettek. Ilyenek a mentális, egészségi vagy szociális problémákkal küszködők. Az érintetteknek havi bruttó 41 ezer forintot fizetnek. A napokban négy megyében már el is indult a kísérleti program, és a tervek szerint januártól országossá válik a speciális közfoglalkoztatás. Ennek célkeresztjében az a 132 ezer ember áll, akiknek a munkaügyi szervek több mint egy éve sikertelenül próbálnak állást szerezni a fentiek miatt – számol be az MNO.

Olyan kísérleti közfoglalkoztatási programot indított el tehát július 1-jétől a kormány, amelybe azokat a halmozottan hátrányos munkavállalókat vonja be, akik eddig sem a nyílt munkaerőpiacon, sem a közfoglalkozatásban nem tudtak elhelyezkedni, mert mentális, szociális vagy egészségi problémákkal küszködnek – derül ki a Belügyminisztérium (BM) közfoglalkoztatási szakportálon közzétett tájékoztatójából.

hirdetés

Az MNO úgy tudja, az öt hónapos, négy megyére (Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Zala) kiterjedő speciális közfoglalkoztatási kísérleti programba 300 álláskeresőt vontak be, de a cél az, hogy a tapasztalatok alapján 2017-től országossá tegyék az új projektet. A cél ugyanis a teljes foglalkoztatás elérése.

A mentális, szociális vagy egészségi okból foglalkoztatásba nehezen bevonható álláskeresőknek a speciális közfoglalkoztatási programba közvetítésük után foglalkozás-egészségügyi szakvizsgálaton kell részt venniük. Ha a szakvizsgálat következtében az álláskereső „alkalmas” minősítést kap, bekerül a programba. Ha valakinek egészségi problémája van, és ennek ellenére alkalmas a munkára, a közfoglalkoztatási pont koordinálásával veszi igénybe a megfelelő egészségügyi szakellátást.

Bruttó 53 ezer a havi fix

A vonatkozó kormányrendelet júniusi módosítása szerint a speciális programban napi hat órában dolgozó közmunkás közfoglalkoztatási bére havi 41 556, legalább középfokú iskolai végzettséget és szakképesítést igénylő munkakör betöltése esetén pedig havi 53 277 forint.

Ugyanakkor több egyéb támogatást kaphatnak majd a foglalkoztatottak: napi egyszeri meleg ételt és a munkaerő-piaci, szociális és egészségügyi szolgáltatások igénybevételéhez kapcsolódó utazási költséget is megkapják.

(via MNO)

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter