Szétlopták a Mecsek erdeit is?

Na de kik? Lázár János szerint “a szocialista kormány alatt a szocialista menedzsment lopja szét, a fideszes kormány alatt fideszes menedzsment lopja szét.” A KEHI a Mecsekerdő Zrt-nél is vizsgálódott és talált is “érdekes dolgokat”.

Lázár János (f)elszabadult – írta találóan a Válasz.hu annak kapcsán, hogy a Miniszterelnökséget vezető miniszter egy parlamenti bizottságban azzal érvelt a földprivatizáció mellett, hogy

Eladtuk az összes mezőgazdasági cégünket, rég túl vagyunk már a gazdálkodáson. Nem csinálja a magyar állam. Mert miért? Mert nem tudott gazdálkodni. Mert szétlopták, ellopták és szétcsalták az állami mezőgazdasági cégeket. Kinek kell ez a világ? Nem hiszem, hogy bármelyikük is ezt akarja, hogy ezen a pár százezer hektáron elkezdjünk gazdálkodni, és amikor szocialista kormány van, akkor a szocialista menedzsment lopja szét, amikor fideszes kormány van, akkor meg a fideszes menedzsment lopja szét.”

De inkább mutatjuk videóban is (ATV felvétele) – az mégiscsak hitelesebb:

Eközben a KEHI (Kormányzati Ellenőrzési Hivatal) hat erdőgazdaság gazdálkodását vizsgálta, köztük a Mecsekerdő ZRt-t is. Ezt már az Index derítette ki, ráadásul a birtokukba került a hivatal jelentése is, amely szerint az elmúlt 20 évben az államnak több mint kétszázszor nagyobb bevétele származott volna az erdőterületekből, ha haszonbérbe adta volna és nem maga kezeli.

Az erdészetek gazdálkodását a szabályozatlanság, a versenyeztetés mellőzése, a tulajdonosi érdekek háttérbe szorulása, az átláthatatlan gazdálkodás és a kontroll hiánya jellemezte. A 22 erdészet 94 milliárd forint nettó árbevétel mellett alig 2,8 milliárdos hasznot tudott kitermelni – olvasható a lapban.

A jelentés szerint az is kiderült, hogy a cégek a lakossági árnál jóval olcsóbban adták a fát az erőműveknek és még a szállítási költséget sem számolták fel. A Sefag Zrt. és a Mecsekerdő Zrt. a tűzifa mellett aprítékot, ipari tüzelőanyagot is értékesített az erőműveknek. Az apríték egy részét azonban úgy adták el, hogy az alapanyagot először egy vállalkozásnak passzolták el, majd a kész aprítékot visszavásárolták, és azt adták tovább az erőműnek. Így viszont milliós bevételektől estek el az erdészetek – hivatalosan.

UPDATE – Aljas médiatámadás?

Több erdészet, köztük a Mecsekerdő ZRt. is közös nyilatkozatban ítélték el az “aljas médiatámadást”, amely szerintük alaptalan, ezért visszautasítják. A KEHI anyagát egyébként nem ismerik, de nagyon szeretnék elolvasni.

UPDATE 2 – Lázár csak “idézett”

Ezt Ő maga jelentette be ma egy sajtótájékoztatón, amikor újságírók rákérdeztek a “lopós menedzsmentekre”. Lázár János azt mondta,  ő csak a közvélekedést ismételte meg a bizottsági ülésen. Hozzátette: szerinte egyébként ez a közvélekedés nem igaz, de mégis sokan így gondolják.

MONDD EL, NE TARTSD MAGADBAN A VÉLEMÉNYED!

Facebook

Twitter