Szex, drog, erőszak: Ehhez a filmhez túl hülyék vagyunk!

A Beépített hiba című filmet nem mutatják be az itthoni mozik, a hazai forgalmazók szerint biztos hülyék vagyunk hozzá. Pedig ezt mindenkinek látnia kellene!

Két Oscar-jelölés (köztük a legjobb eredeti forgatókönyvé) sem volt elég hozzá, hogy az Inherent Vice (szép, magyar fordításban: Beépített hiba) eljusson a magyar mozikig. Bevételi szempontból mondjuk érthető. Valószínű, hogy nem sok magyar nézőt hozna lázba Paul Thomas Anderson filmje. Pedig eddig ez a leginkább közönségbarát munkája. A forgatókönyv Thomas Pynchon regénye nyomán készült.

Sok kritika érte a filmet, hogy szétesett, meg követhetetlen. De hát épp ez a lényeg! A 60-as évek végi ellenkultúra keveredik a 70-es évek paranoiájával, ráadásul a főhős, Doc Sportello is rendesen meg van csúszva. A film pont annyira nehezen követhető, amennyire az ő számára az a körülötte sokasodó ügyek kuszasága. Persze ha leegyszerűsítjük, valójában csak ex-szeretőjét próbálja megtalálni.

Neonácik, hippik, ingatlanbárók, zakkant fogorvosok, színesbőrű szélsőségesek, agyhalott rockbanda, FBI ügynökök, szexmunkások és a rejtélyes arany agyar keresztezik a Joaquin Phoenix megformálta karakter útját, aki irreleváns jegyzetei nyomán teljesen mellette van az amúgy is kirakhatatlan puzzlenak, aminek minden eleme összefügg Mickey Wolfmann ingatlankirály eltűnésével. Mindez hippi noir hangulatban.

A film olyan, mintha valóban a 70-es évek elején forgatták volna. A díszlet, a zene és a jelmezek csak ráerősítenek erre, ami a látványtervező David Crank és jelmeztervező Mark Bridges munkáját dícséri.

A Beépített hiba egyszerre vicces film noir és a hippi ellenkultúra szürreális himnusza, ahol még a cigarettafüst is jointból száll fel. Van legalább három eset, és bár minden összefügg, az nem igazán világos, hogy mivel. Minden belépő karakter egy újabb kapaszkodó, csak kicsit úgy, hogy egyik sem egyenesen a megoldás felé tart. Utoljára a Nagy Lebowski-ban sikerült ügyet ilyen szórakoztatóan nem megoldani.

A figuráját az első pillanattól hibátlanul megragadó Joaquin Phoenix mellett Josh Brolin teljesítménye a leginkább említésre méltó Christian “Bigfoot” Bjornsen detektív szerepében, aki amellett, hogy úgy jár, mint John Wayne, még hippi-gyűlölő is. Mondjuk, ahogy a csokis banánt nyalogatja, az még egy ilyen kőkemény zsarutól is nagyon durva.

Az Inherent Vice speciális effektek és képi torzítás nélkül is képes maradéktalanul ábrázolni a korra jellemző általános kábulatot. A további szerepekben Owen Wilson, Benicio del Toro, Katherine Waterston és Eric Roberts domborítanak. A játékidő 148 percében látható szexuális tartalom, a droghasználat, az erőszak és a film roppant szórakoztató párbeszédei kikönyökölték az R besorolást.

Megtekintése mindenkinek ajánlott, aki kicsit is hisz a szerzői filmekben, mert ez aztán az a javából.

MONDD EL, NE TARTSD MAGADBAN A VÉLEMÉNYED!

Facebook