Terrorkísérlet: Pécsen akart robbantani!

Többszörösen minősített emberölés és terrorcselekmény kísérlete miatt életfogytiglani fegyházra ítélte a két rendőrt életveszélyesen megsebesítő Teréz körúti robbantás vádlottját  a Fővárosi Törvényszék. Ez egyelőre elsőfok, az ítélet még nem jogerős.

Ítéletet hirdetett elsőfokon Fővárosi Törvényszék a Teréz körúti robbantás ügyében, ahol két rendőr súlyosan megsérült. Ezen a tárgyaláson derült ki, hogy

hirdetés

a robbantó először Pécsett keresett célpontokat.

A vád szerint a huszonéves férfi 2016. szeptember 24-én késő este Budapesten, a Teréz körúton egy általa készített és működésbe hozott pokolgéppel életveszélyesen megsebesített két rendőrt azért, hogy megszerezze fegyvereiket.

A több kilogramm robbanóanyag mellé több kiló szöget is tett a vádlott, hogy a bomba hatását fokozza. Szakértők szerint ezek a szögek lövedékként funkcionáltak és öt méteren belül reális esélye volt, hogy öljenek. A robbanás után a tettes a földön fekvő sértettek mellett ment el, de miután hallotta nyögésüket, megijedt és fegyvereiket a helyszínen hagyva elmenekült, majd elhagyta a fővárost.

A két rendőr – egy férfi és egy fiatal nő – életét csak a gyors és szakszerű orvosi beavatkozás mentette meg. Mindketten maradandó egészségkárosodást szenvedtek. Egy további személy könnyebben megsérült, továbbá több tucat ingatlanban és autóban keletkezett összesen több mint 12 millió forintos kár.

A vádlott a robbantás után nem sokkal egy laptopjába írt szövegben leírta a bomba elkészítését és egymillió eurót követelt a Belügyminisztériumtól azért, hogy ne kövessen el újabb merényleteket.

Végül csak a szövegnek a bomba elkészítésére vonatkozó részét küldte el azzal, hogy konkrét követeléseit is rövidesen közölni fogja.

A férfit néhány héten belül elfogták a hatóságok, a nyomozás során mindent beismert. A büntetőper első tárgyalásán azonban visszavonta beismerését, és egy idő után már nem is kívánt részt venni a tárgyalásokon.

Budapest, 2018. szeptember 12. A robbantásban megsérült két rendõr hallgatja az ítéletet a Teréz körúti robbantás ügyében indult per tárgyalásán a Fõvárosi Törvényszéken 2018. szeptember 12-én. A bíróság a vádlottat életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte többszörösen minõsített emberölés és terrorcselekmény kísérlete miatt. MTI Fotó: Kovács Tamás

Budapest, 2018. szeptember 12.
A robbantásban megsérült két rendõr hallgatja az ítéletet a Teréz körúti robbantás ügyében indult per tárgyalásán a Fõvárosi Törvényszéken 2018. szeptember 12-én. A bíróság a vádlottat életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte többszörösen minõsített emberölés és terrorcselekmény kísérlete miatt.
MTI Fotó: Kovács Tamás

Semmi nem érdekelte, még a saját tárgyalása sem

A vádlott a hatóságok előtt időnként arról beszélt, hogy szülei – akik szerinte nem is biztos, hogy valóban a szülei – megfigyelik, megfigyeltetik őt, úgy érzi, valakik követik. Amíg az előzetes letartóztatásban lévő fiatal részt vett a tárgyalásokon, zavartan viselkedett, például lefeküdt a vádlottak padjára, illetve azt mondta, hogy csak a lélekvándorlásról vagy a Hold energiájáról kíván beszélni.

A vádlott – több korábbi tárgyaláshoz hasonlóan – a szerdai ítélethirdetésen sem vett részt.

A vádlott többször volt az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben és többször vizsgálták elmeszakértők. Szakvéleményük szerint személyiségzavara van, de állapota az elmezavart meg sem közelíti, a büntethetőséget nem korlátozza.

Korábban perbeszédében a védő bizonyítékok hiányában felmentést kért, az ügyész viszont életfogytiglant többszörösen minősülő emberölés kísérlete, terrorcselekmény előkészülete és robbanóanyaggal visszaélés miatt.

Ölni akart

Az ítélet szóbeli indoklásában a bíró hosszan sorolta a tárgyi bizonyítékokat, szakértői véleményeket a DNS-mintáktól, ujjlenyomatoktól a vádlott ingatlanában házkutatás során talált robbanószerekig. Továbbá arra is rámutatott, hogy utóbb visszavont beismerő vallomásaiban a vádlott olyan részletességgel mondta el a cselekményt ahogy csak az teheti, aki el is követte azt.

A bíró kiemelte, hogy a beismerés törvényes körülmények között, kényszertől, nyomásgyakorlástól mentesen született, visszavonására pedig semmilyen racionális indokot nem adott elő a vádlott.

Az eljárás során az is kiderült, hogy a vádlott alaposan előkészítette cselekményét, vidéken végzett próbarobbantásokat és a Teréz körúti helyszínt is hosszan tanulmányozta, figyelte a robbantás előtt.

A vádlott cselekménye a bíró szerint egyrészt előre kitervelten, aljas indokból, több ember, hivatalos személy sérelmére, több ember életét veszélyeztetve elkövetett emberölés kísérlete, továbbá terrorcselekmény kísérlete és robbanóanyaggal visszaélés.

Az elsőfokú ítélet ellen az ügyészség részben súlyosítás miatt, a feltételes szabadságra bocsátás leghamarabbi időpontjának 25 évnél hosszabbra emelése, másrészt a terrorcselekmény előkészületként minősítése érdekében fellebbezett, az ügyvéd viszont felmentés, új eljárás, illetve enyhítés érdekében. A bíróság meghosszabbította a vádlott előzetes letartóztatását a másodfokú döntésig.

Pécsett akart robbantani – járt is a városban

A vádiratból kiderül az is, hogy P. 2014 végén határozta el, hogy bombát fog építeni. Ez végül – hosszas kísérletezgetés után, sikerült is neki 2016-ra: addigra alkotta meg a távirányítású, ölésre is képes bombát.

Ekkor kezdett olyan helyszínt keresni, ahol élesben is bevetheti a robbanószert.

Pécsett és a Nyugati Pályaudvarnál is helyszíni szemlét tartott, végül – a pécsiek szerencséjére – úgy döntött, a Teréz körúton fog robbantani.

Kifigyelte a környéken járőröző rendőrök útvonalát, ruhát vett, amelyben nem ismerik fel, és megtervezte a menekülő útvonalat is. A férfi kétszer is elhelyezte a bombát a Teréz körúti kirakat előtti mélyedésben, de végül csak harmadszorra robbantott. Látta, ahogy a rendőrök elindulnak a Nyugatitól, eléjük vágott, elhelyezte a bombát, majd amikor mellé értek, távirányítóval beindíttta.

(via MTI, 444)


OK_TAMOGATAS_BANNER

KATTINTSON A KÉPRE, HA SZERETNE SEGÍTENI!

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter