TILOS burkiniben fürdeni Pécsen!

Ha Ön muszlim vallású és nő, akkor ez nem az a hír lesz, amit szeretni fog. Ugyanis meg se próbáljon burkiniben úszni és fürdeni, mert egyik pécsi uszodában sem fogják beengedni a medencébe. Sikondán és Siklóson viszont örömmel várják!

Bikini vagy úszódressz – csak ebben a kettőben lehet bemenni a nőknek a két pécsi, jelenleg üzemelő uszodába.

hirdetés

A burkini szigorúan tilos, még az egyetem uszodájában is, annak ellenére, hogy több száz muszlim vallású nő tanul sok millió forintért a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvosi Karán. Az egyetemi uszodában már a telefonos kisasszony rávágta, hogy ne is próbálkozzunk, mert az úszómester ki fogja őket hajítani a  vízből.

A fürdőkben és az uszodákban az úszómester joga, hogy eldöntse: az öltözet megfelel-e a szabályoknak. A pécsi Hullám fürdőben az úszómester tanácstalan volt a számára furcsa kérdésben, ezért az üzemvezetőtől sikerült megtudnunk, hogy a burkini kizárt, esetleg folyamodjunk külön engedélyért a vezérigazgató-helyetteshez, aki majd dönt az ügyben.

Azért a megyében is körbe kérdeztünk, de csak két helyen mondták, hogy semmi akadálya nincs a burkininek. A Thermal Spa Siklós és a Sikonda Termál Hotelben nem is kellett sokáig magyarázkodni, rögtön tudták mi az a burkini. Mindkét fürdőben örömmel várják a burkinis hölgyeket.

Szigetváron felháborodottan tanácsoltak el minket, Magyarhertelenden pedig még azt is hozzátették, hogy ők még azt sem szeretik, ha egy fürdőnadrág szára hosszabb a kelleténél.

burkini1

Burkini és a tisztaság

Sok fürdőben/uszodában/strandon a közegészségügyi szempontokra hivatkozva tiltják a burkinit, mert azt gondolják, hogy ez ruhában fürdést jelent, pedig csak egy speciális hosszú fürdőruháról van szó.

Sokan nem is tudják, hogy a vallásos muszlim (nő) különösen ügyel a tisztaságára, ugyanis a Korán számtalan pontban részletezi az alapvető tisztálkodást. Mohamed Próféta azt mondta: „A mosakodás az imádkozás kulcsa, nélküle érvénytelen az ima.” A Korán szerint egyébként: „Mondd a feleségeidnek, a lányaidnak és a hívők feleségeinek, hogy vonják magukra lepleiket! Így érhető el leginkább az, hogy elismertessenek, és ne legyenek zaklatva.”

Na, de mi is az a Burkini?

A burkini kétrészes női fürdőruha, amelyet kifejezetten a hithű muzulmán női viselet előírásainak megfelelően terveztek: teljesen elfedi a testet, még a hajat is. Megalkotója Aheda Zanetti ausztrál divattervező, ő találta ki a burkini elnevezést is, utalva a teljes testet beborító burkára. Anyaga és szabása olyan, hogy zártsága ellenére biztosítja a test szabad mozgását. Ahenda Zanetti 2004-ben alkotta meg a burkinit és az Ausztráliában hamar nagy sikert aratott, már piacra kerülésének évében is több százezer darab kelt el belőle.

A közelmúltban az európai strandokon (Franciaországban, Belgiumban, Németországban) is kezdett teret hódítani, azonban itt részben higiéniai okokra hivatkozva, részben azért, mert a hatóságok megítéléses szerint viselete vallási jelképnek minősül és mint ilyen, „a közrend megsértését” jelenti, betiltották, ami nagy vitát váltott ki a hatóságok és az emberi jogok védelmére alakult civil szervezetek között.

A magyar burkini

Van ilyen – kis túlzással, mutatunk is néhányat. Ugyanis pár évtizede még a magyarok is ebben strandoltak. Íme:

balaton 1890 balaton 1890_3 balaton 1890_2

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter