Titok, hogy kinek és miért fizetnek ki Pécsen 54 millió forintot

A Matolcsy-alapítványok bőkezűek voltak Péccsel, ha támogatásokról van szó. Találtunk egy rejtélyes programigazgatót, aki havonta másfél millát keres, de nem tudni, kicsoda. Illetve az alapítványoknál nem akarják elárulni.

Mint nemrég megírtuk igen bőkezűen bánnak Péccsel a Magyar Nemzeti Bankhoz köthető alapítványok.

hirdetés

A PADA (Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány), a PADS (Pallas Athéné Domus Scientiae Alapítvány) és a PAGEO (Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány) támogatja a Pécsi Tudományegyetemet egy doktori program létrehozásában, illetve működtetésében: “Geopolitika, geoökonómia és politikai földrajz közép-európai perspektívából” címmel. Csak az ösztöndíjakra kifizetnek 300 ezer forintot havonta a doktoranduszoknak, ez derül ki az alapítványok, által hosszú pereskedés után közzétett szerződéseiből.

Kötöttek szerződést ezen felül egy rejtélyes programigazgatóval, megbíztak egy magánszemélyt programigazgatói feladatok ellátására 2015. október 1. és 2018. október 1. közötti határozott időre. Havi 1,5 millió forintért.

Kíváncsiak voltunk, hogy ugyan ki lehet az a magánszemély, akinek a munkájáért három év alatt kifizetnek 54 millió forint közpénzt, ezért két utat is megpróbáltunk. Első körben felhívtuk a PTE TTK doktori iskoláját, de ott nem értették a kérdésünket. Doktori iskola vezető van, de azt nem tudják ki lehet a programigazgató. Igazán a titulus se volt tiszta a számukra.

Második körben küldtünk egy e-mailt a Pallas Athéné Domus Scientiae Alapítványnak, amiben azt tudakoltuk, ki az a magánszemély, akivel szerződést kötöttek, és mi pontosan a feladata/feladatai a programigazgatónak. Választ nem küldtek.

A Népszabadság egy másik rejtélyes magánszemélyt próbált lenyomozni a napokban, nem túl nagy sikerrel. Nekik a Pallas Athéné Domus Animae azt válaszolta: „A támogatásban részesített magánszemélyek adataival kapcsolatban mind az információs szabadságról szóló törvény, mind a kialakult bírósági gyakorlat egyértelmű abban, hogy a személyes adatok védelme alá eső adatok a nyilvánosságra hozatal során nem adhatóak ki.” Ebből újabb per lesz érzésünk szerint.

Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke szerint egyébként bizonyos korlátozásokkal nyilvánosságra kellene hozni a Magyar Nemzeti Bank alapítványai által nyújtott támogatások kedvezményezettjeinek nevét akkor is, ha azok magánszemélyek.

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter