Tízéves sztorit ástak elő Bánki Erikről

A befolyásos baranyai politikusról ásott elő egy tíz évvel ezelőtti történetet a Direkt36 oknyomozó portál. Bánki Erik (aki akkor még “feltörekvő” politikus volt, ráadásul ellenzékben) eszerint beszállt egy romániai üzletbe, amiben sokmilliárdos beruházást ígért Erdélyben, de végül elbukta.  

Egy első olvasatra nem annyira izgalmas cikket írtak Bánki Erikről. A történet azért érdekes, mert a politikusról szól.

hirdetés

A történet az, hogy 2007-ben Bánki Erik cége bioetanol gyárakat akart építeni a romániai Nagyszalontán és Nagykárolyban. A gyártandó üzemanyaghoz szükséges növényeket a helyi gazdáktól tervezték felvásárolni. A teljes beruházást 17 milliárdosra becsülték.

A tervezett beruházások megvalósításához Bánki 2007 és 2010 között 114 hektárnyi földet és egy céget vásárolt Romániában, több mint 250 millió forint értékben. A földvásárlásokat a politikus nem tüntette fel a vagyonnyilatkozataiban.

Bánki Erik a Direkt36-nak azt mondta, hogy a romániai cégei több vállalattól is kaptak kölcsönt a föld- és cégvásárlásokra, azt pedig, hogy vagyonnyilatkozatából miért hagyta ki a romániai földeket, azzal indokolta, hogy nem magánszemélyként, hanem cégein keresztül birtokolta, így pedig szerinte nem volt köteles feltüntetni azokat.

A Bánki által ígért bioetanol gyárakból végül nem lett semmi a 2008-as válság miatt (befektetők, amerikai-svájci üzleti partnerek is tönkrementek közben), cégei a bedőlt projekt után 2,3 millió eurós köztartozást halmoztak fel Romániában, majd felszámolás alá kerültek. Bánki romániai földjei azóta már nincsenek meg, egy részüket a felszámolás során átadta az önkormányzatnak fedezetként; a maradékot pedig 309 ezer euróért (100,4 millió forintértért) idén értékesítette.

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter