Tíz évig élt ismerőse nevével és adataival a személyiségtolvaj

Egy balhé miatt vette fel az új személyazonosságot, és egy újabb balhé volt az, amiért lebukott. Pedig még egy börtönt is bevállalt az új azonosságával.

A férfi egyik munkatársa iratait nyúlta le – még 2002-ben, mert őt körözték egy bűncselekményért. Majd ezekkel a papírokkal új személyi okmányokat készíttetett magának. Ausztriába, majd Németországba ment dolgozni, végül Svédországban kötött ki. Ott le is telepedett és a lopott személyiséggel élt, sőt még svéd okmányokat is szerzett erre az “identitásra”.

hirdetés

– 2012-ben a vádlottat Svédországban elkövetett bűncselekmény miatt elítélték, mely eljárás során szintén nem a saját személyes adatait adta meg, hanem a korábbi munkatársa adataival került sor elítélésére. A vádlottat nyolc hónap börtönre ítélték Svédországban, melyet letöltött – tudtuk meg a Baranya Megyei Főügyésztől.

Lényegében teljesen véletlenül bukott meg a hamis személyiséggel.

– A Fővárosi Törvényszék ugyanis a későbbiekben ezen külföldi ítélet érvényét elismerte, melynek során határozatát kézbesítették az igazi névtulajdonosnak, aki tudta meg, hogy adataival visszaéltek – részletezte dr. Varga-Koritár György.

A Pécsi Járási és Nyomozó Ügyészség most “elítélést eredményező hamis vád miatt emelt vádat” férfi ellen, aki akár 8 év börtönt is kaphat, amennyiben a bíróság elítéli.

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter