Tízezer (10.000) új munkahely van Pécsen – mondja az Önkormányzat

Mindez az elmúlt 5 évben jött létre – közölték érdeklődésünkre a pécsi Városházán. Mutatjuk a matekot!

Több tízezren (egészen pontosan 42 ezren kattintottak) olvasták a “Pécs lesz Magyarország Oxfordja” című cikkünket a napokban, amiben azt mutattuk be, hogy jelenleg szinte az egyetlen olyan (gazdasági) jövőképe ez Pécsnek, amely az egész városra hatással lesz és nem csak azokat érinti, akiknek köze van az Egyetemhez. A cikkhez érkezett kommentekben, üzenetekben viszont nagyon sokan feszegették a munkahelyek kérdését is, ezért rákérdeztünk az önkormányzatnál a számokra.

hirdetés

Pécs lesz Magyarország Oxfordja – OK!PÉCS

Nem csak arról van szó, hogy új épületek és campus(ok) épülnek, ennél sokkal többről szól a sztori. Kb. 20 milliárd “szabad forint” a tét, ami Pécsen keringene.

Az Elcoteq lenullázta magát pár éve, ki is vonult a piacról, ez a “trauma” pedig még mindig úgy él a városban, mintha tegnap lett volna és mintha azóta sem sikerült volna kiheverni a multi távozását (ahol egyébként a közhiedelemmel ellentében alig 1200 ember dolgozott, persze volt olyan időszak is, hogy közel 6000, de azok jelentős része bér- és időszaki munkás volt – a szerk). A számok viszont azt mutatják, ez közel sincs így. Igaz azóta sem jött olyan nagyfoglalkoztató, ahol egyszerre sok ezer ember dolgozna, viszont jött helyette több, kisebb, ám nem jelentéktelen nemzetközi cég Pécsre.

Az önkormányzatnál úgy számolnak, hogy:

Az utóbbi 5 évben közel 10 ezer új munkahely lett Pécsen.

“Ezen felül a közfoglalkoztatás keretén belül 28 ezer állást biztosítottunk rászoruló családoknak” – írák válaszukban a Városházától.

Mindez éves bontásban így néz ki az önkormányzat kimutatásai alapján:

2012 – 1593 új munkahely + 3527 közfoglalkoztatott

2013 – 1641 új munkahely + 6865 közfoglalkoztatott

2014 – 2009 új munkahely + 7450 közfoglalkoztatott

2015 – 2911 új munkahely + 5644 közfoglalkoztatott

2016 – 1542 új munkahely + 4390 közfogalkoztatott

Ha az ismertebb cégekhez szeretnénk kapcsolni számokat, akkor úgy néz ki a helyzet, hogy a BAT több milliárdos gyárbővítéséhez 400 új munkaerő kellett, de jövőre újabb 150 embert vennének fel a tervek szerint; a Hauni bővítéséhez 250 új munkaerő; az IT Services – Deutsche-Telekom bővítéséhez 300 új munkaerő kellett, de idén további 300 fővel növelnék a létszámot, jövőre pedig 150 új munkaerő felvétele van tervben; míg a Harman pécsi betelepülése 420 embernek adott munkát, a Hellmann nemzetközi logisztikai cég pedig egyelőre száznál is több embert foglalkoztat, de nem kizárt a további bővítés.

Mióta Csizi Péter pécsi országgyűlési képviselő tavaly egy fórumon belengette, Páva Zsolt polgármester pedig meg is erősítette, nagy az érdeklődés, hogy melyik multi költözik be Pécsre hamarosan. Ez egyelőre titkos, mert a önkormányzat azt állítja, a cég még időt kért a bejelentéssel versenypiaci okok miatt. Azt viszont már tudni lehet, hogy 500 embernek adnának munkát első körben. A városban működő egyéb cégek összességében 450 fős bővítésre készülnek 2018-ig – a Városháza tudomása szerint.

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter