Tízmilliót visz Ukrajnába Páva Zsolt

Az IMF csak úgy nyújt anyagi támogatást Ukrajnának, ha a lakossági gáz árát több mint háromszorosára emelik. Ezzel a talpon maradás veszélyezteti az ott élőket és az országot, különösen a magyarokat. Pécs örömmel segíti az ott élő magyarokat, akiknek most igazán szükségük van a támogatásra – jelentette be Páva Zsolt csütörtökön.

A pécsi polgármester közölte, Orbán Viktor arra kérte fel a megyei jogú városok vezetőit tegnap, hogy mentoráljanak egy kárpátaljai falut, mert Ukrajna jelenleg “a talpon maradás mezsgyéjén van”, és segíteni kell az ott élő magyarokat.

– Mi ennek a felkérésnek örömmel teszünk eleget, mert kötelességemnek érzem segíteni a bajba jutott magyarokat – hangsúlyozta Páva.

A polgármester közölte, több millió forintos anyagi támogatást nyújt az Önkormányzat, karitatív szervezetek és saját cégek segítségével Pécs két kárpátaljai, magyarok lakta településnek: Nagydobronynak és Mezőgecsének.

Mint ismert, Ukrajnában a lakossági gázár minimális tarifája 3,3-szorosára emelkedik április elsejétől. Így a tarifa 3300 hrivnya, azaz valamivel több, mint 38 ezer forint lesz ezer köbméterenként. A vállalatok esetében az áremelés 2,2-szeres. A drasztikus gázáremelés az egyik legfontosabb feltétele volt a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) létrejött hitelmegállapodásnak, amely során az IMF 17,5 milliárd dolláros támogatást nyújt Ukrajnának.

A kárpátaljai átlagfizetés azonban csak havi 40 ezer forint körül van, miközben az árak lassan megközelítik a kelet-magyarországit.

Páva Zsolt közölte, már felvette a kapcsolatot az érintett települések vezetőivel, akik hálásak Pécs segítségéért. A pénzt – 10 milliót – saját maga fogja kivinni – biztos, ami biztos!

MONDD EL, NE TARTSD MAGADBAN A VÉLEMÉNYED!

Facebook