Több mint 1 millióan mennének el Magyarországról?

utasszállító repülő

Publicus Intézet legfrissebb, ma publikált mérése szerint legalábbis.

A Vasárnapi Hírek megbízásából, június 9 és 13 között, 1008 fő megkérdezésével készített reprezentatív közvéleménykutatásban vizsgálta a magyar választókorúak kivándorlással kapcsolatos véleményeit.

hirdetés

A megkérdezetteknek átlagosan majdnem hat közeli családtagja, vagy ismerőse vándorolt külföldre, és lényegében ugyanennyien vállalnak tartósan munkát külföldön.

A válaszadók majd’ háromnegyede érintett, és vándorolt ki, vagy vállal tartósan munkát közeli családtagja, vagy ismerőse.

Nagyságrendileg 1,2 millió fő tervezi, hogy a jövőben külföldön vállal munkát

– a fiatalok körében különösen magas, majd’ 40 százalékos ez az arány; ez kb. 530 ezer főt jelent. Ők leginkább az alacsony fizetéseket, a bizonytalan jövőt, és a hazai közélet viszonyait említik okként.

A megnövekedett kivándorlásért a legtöbbek szerint az alacsony fizetések, a Fidesz kormány és Orbán Viktor, valamint a rossz gazdasági helyzet a felelősek.

Tízből hat megkérdezett tapasztalja, hogy munkaerőhiány van a környezetében. Ez elsődlegesen az egészségügyben, a kiskereskedelemben, és a vendéglátóhelyeken okoz gondokat a válaszadók szerint. A munkaerőhiány elsődleges oka az alacsony fizetések, és a külföldön munkát vállalók – mondják a megkérdezettek.

A megkérdezetteknek átlagosan majdnem hat közeli (5,4 fő) családtagja, vagy ismerőse vándorolt külföldre az elmúlt pár évben

és lényegében ugyanennyien (5,6 fő) vállalnak tartósan munkát külföldön. Ez – különösen az utóbbi – a két évvel ezelőtti kutatásunkhoz képest enyhe visszaesés,

ami azt jelzi, hogy a tartósan munkát vállalók egy része hazatért, vagy kivándorolt.

A válaszadók majd háromnegyede érintett (71 százalék), és vándorolt ki, vagy vállal tartósan munkát közeli családtagja, vagy ismerőse.

1,2 millió, de akár 1,5 millió magyar is menne

A megkérdezettek 15 százaléka tervezi, hogy a jövőben külföldön vállal munkát – ez

nagyságrendileg 1,2 millió főt, a velük távozó kiskorú családtagokkal ez akár másfél millió főt jelent –

állapítja meg a kutatás.

A fiatalok körében különösen magas az arány, tízből majd’ minden negyedik válaszadó (37 százalék) tervezi, hogy külföldön próbál szerencsét –

ez további kb. 530 ezer fő, 30 év alatti potenciális kivándorlót jelent.

A középkorúak körében 13-15 százalék ez az arány, míg a 60 év felettiek körében elenyésző (2 százalék). Más vizsgált társadalmi csoportban nem mutatható ki átlagtól való eltérés.

A kutatás további részletei ITT olvashatóak.

Botka már népszerűbb, mint Orbán?

Ez az intézet volt az egyébként, ami a közelmúltban kikutatta, hogy Botka László, az MSZP (azóta már) miniszterelnök-jelöltje népszerűbb Orbán Viktornál is a bizonytalan szavazók körében.

Nem sokkal később persze jött a hír, hogy Rekordot döntött Orbán népszerűsége – erről a Magyar Idők számolt be.

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter