Több mint 400 milliót adott a pécsi önkormányzat a városi civileknek

De Soros-szervezetet, és Soros-tervet nem akarnak támogatni – szögezte le Páva Zsolt, majd elfogadták azt a tilatkozó nyilatkozatot, ami rögzíti: elítélik Soros György pécsi befolyásolási kísérleteit.

Amint az várható volt, a csütörtöki Közgyűlésen a kormánypárti képviselők többségével elfogadták azt a tilakozó nyilatkozatot, amely szerint elítélik Pécsen Soros György pécsi befolyásolási kísérleteit. A nyilatkozat pontos szövegét EBBEN a cikkünkben mutattuk meg.

hirdetés

A nyilatkozat körüli vitában Páva Zsolt igen idegesen azt mondta, “mindenki értse már meg”, hogy nem a civil szervezetekkel van problémájuk, hanem az “álcivilekkel” – szerinte ez a legjobb kifejezés.

Lapunk kikérte az önkormányzattól, hogy mégis mennyi pénzzel támogatták meg akkor az “igazi civileket” Pécsen. Az összeg bennünket is meglepett, ugyanis

több mint 400 millió forintról van szó 2016-ban,

az idei számokat még csak részben ismerjük, pont egy friss előterjesztés alapján.

Megtudtuk, alapvetően három forrásból támogatják a pécsi civilszervezeteket: a költségvetésből (a számokat a zárszámadásból lehet tudni), pályázatból (Civil Alap) és polgármesteri, valamint képviselői keretből.

Egyéként már idén januárban rákérdeztünk az önkormányzatnál arra, hogy számíthatnak-e a pécsi civil szervezetek kiemelt ellenőrzésre. (Akkor még mindössze annyit lehetett tudni hivatalosan, hogy a kormány “átláthatóbbá” akarja tenni a civil szervezetek működését, míg a főleg külföldi támogatásból működő civilek egy része szerint ez valójában azt jelenti, hogy megpróbálják ellehetetleníteni őket.)

– Pécsett több olyan civil szervezet is működik, amely részesül külföldi finanszírozásban, programjaikban legtöbb esetben az önkormányzat is részt vesz – pl. a Norvég Alapból finanszírozott Peer Gynt Projekt. A civil szervezetek támogatását illetően azt vallja az önkormányzat, hogy a köz szolgálata, a tevékenység és a hatékonyság a legfontosabb, nem az, hogy felhasznál-e a szervezet külföldi forrást vagy sem – közölték már akkor.

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter