Több mint 140 millió forintot kaszáltak a pécsiek az idei Fényfesztiválon

Az óriási tömeg, óriási bevételt, forgalmat is jelentett a városban – pénzügyi szempontból. Vincze Balázs, a Zsök vezetője azt mondta, a legszűkebb számítások szerint is 140 millió forintos forgalmat generált a Fényfesztivál, és ez a pénz az utolsó fillérig a városban is marad. Mutatjuk, hogyan jött ki ez a szám.

Mint azt megírtuk, rekord számú látgató, vagyis 70 ezer ember bulizott az idei Pécsi Fényfesztiválon a napokban. Cikkünk után többen is arról érdeklődtek szerkesztőségünkben, hogy mennyibe került a fesztivál Pécsnek, és egyáltalán hozott-e ez bármit is a látványon és a jó hangulaton kívül. Lapunk rákérdezett erre a fesztivált szervező Zsolnay Örökségkezelőnél, a válasz pedig szinte egyidőben érkezett meg azzal a hétvégi Rádió1-es interjúval, amiben Vincze Balázs, a cég vezetője részletesen beszél erről a kérdésről is.

hirdetés

A pénz maradjon a pécsieknél

– Ez a fesztivál is, mint általában a Zsök rendezvényei, ingyenesek voltak a pécsieknek, családoknak, látogatóknak. Számunkra azonban fontos, hogy az érték- és élményteremtés mellett jelentős anyagi bevétel is legyen, vagyis jól járjanak a pécsiek, és a pécsi vállalkozók is, a pénz maradjon Pécsen – magyarázta Vincze Balázs.

A Fényfesztivál 60 millió (köz)forintba került, amit további 30 milliós szponzorációs és pályázati támogatással egészítettek ki. Vagyis összesen 90 millió forintból szervezték meg és bonyolították le a négy napos pécsi bulit.

Vincze szerint 28 millió forintért foglalkoztattak pécsi cégeket, vállalkozókat a fesztivál ideje alatt (fénytechnika, hangtechnika bérlés, őrzés-védelem, stb.), vagyis ez a pénz közvetlen bevételként jelentkezett ezeknél a helyi vállalkozásoknál.

– Ha a Pécsen megfordult 70 ezer látogató fejenként csak 2000 forintot költött el a négy nap alatt, akkor ez 140 millió forintot jelent. Ehhez jön az a közel 30 millió, amiért mi szerződtünk le a különféle szolgáltatásokra a pécsi vállalkozókkal. Ez a pénz mind itt marad Pécsen, a pécsieknél, pécsi cégeknél. Ha ebből (tehát a 170 millióból) levonjuk azt, amibe nekünk került (vagyis a 60 milliót), akkor is marad 110 millió forint bevétel, és ehhez még hozzá kellene adni a vendégéjszakákért fizetett díjakat is, de azokat nem ismerjük – matekolt a cégvezető.

Így vezette le egészen pontosan:

Cikkünk előző verziójában, mind a főcímben, mint az összefoglalóban 130 milliót írtunk véletlenül, miközben végig 140 millió forintról volt szó. Elnézést az elírásért, javítottuk.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter