Több száz forinttal drágább lesz a cigi, de a friss tej kevesebbe kerül majd

A kormányzati ciklus egyik legnagyobb jelentőségű adójavaslatát terjeszti a kormány a parlament elé kedden a tavaszi adócsomaggal, amely mintegy 30 törvényt módosít mintegy 260 paragrafusban – mondta Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára.

Olcsóbb a kaja, drágább az egészségtelen cucc

hirdetés

A törvénycsomag szerint csökkenni fog több termék és szolgáltatás áfakulcsa, amivel 55 milliárd forint bevételről mond le az állami költségvetés.

A baromfihús áfája 5 százalékra csökken, az éttermi szolgáltatások 2017-től 18, majd 2018-tól szintén 5 százalékra mérséklődne, benne a helyben készített alkoholmentes italokkal együtt. A friss tej áfájának a kiskereskedelmi forgalomban is 5 százalékra csökken – de a tartós tejé marad 26%, és a tojás áfája is csökken 5 százalékra – ismertette az államtitkár.

A két gyermeket nevelőknél mindez évente 80-85 ezer forintot jelent, vagyis ennyit hagy az állam az áfacsökkentés és az szja kedvezmények növelése révén a családoknál – a kormány számításai szerint. Egy nyugdíjas házaspárnál pedig ez 15-20 ezer forintot jelent.

A dohány jövedéki adója az uniós előírások miatt fog emelkedni, 2017 végére 29 százalékos emelkedést kell elérni. Ez azt jelenti, hogy több száz forinttal kell többet fizetni a cigiért. A dohánytermékekre 2017-től – az alkoholhoz hasonlóan – adójegy helyett zárjegy kerül és az e-cigaretta is bekerül a jövedéki termékek köré. A dohánytermékek esetében a jövedéki adó 29 százalékos emelésének első lépése 2016. szeptember 1-jéig meg fog történni a javaslat szerint.

A vállalkozások is érintettek, a borászok örülhetnek

A társasági adó terén megszűnik például a kkv-k beruházási adókedvezményének korlátja, ami 30 millió forint volt. A munkaerő mobilitásának ösztönzése érdekében a munkába járás adómentes költségtérítésének határa jövőre a kilométerekénti 9 forintról 15 forintra emelkedik, a munkásszállás felújítása esetén adókedvezményt lehet igénybe venni, az üzemeltetésével kapcsolatos költségeket kétszeresen lehet elszámolni, a lakhatási támogatás pedig 60 kilométeres térségben adómentessé válik. A változásokat alapvetően a munkáltatók kezdeményezték – mondta az államtitkár.

A javaslat egyszerűsítéseket is tartalmaz, több mint hétezer borászat 95 százaléka a jövőben jelentős adminisztrációs kötelezettségtől fog mentesülni, a 47-féle adóraktár helyett egy lesz.

Aki tartozik a NAV-nak

Ha kicsivel, akkor örülhet, ugyanis a javaslat szerint adótartozás esetén 200 ezer forintig automatikusan hathavi részletfizetést kaphatnak, ehhez csak egy kérelmet kell benyújtani az adóhatósághoz. A családi adókedvezménnyel kapcsolatos egyszerűsítések is lesznek.

(via MTI)

MONDD EL, NE TARTSD MAGADBAN A VÉLEMÉNYED!

Facebook

Twitter