Ugrás az ismeretlenbe: Tömegével mondanak fel a dolgozók a Zsolnay Gyárban

Lapunk úgy tudja, több tucatnyian mondtak, vagy mondanak fel ezekben a percekben is Pécsett a Zsolnay Gyárban. A dolgozók attól tartanak, utcára kerülnek “járulékos veszteségként” a tulajdonos és az önkormányzat közötti háború miatt. Nehezen viselik a bizonytalanságot és nem látják tisztán, hogy meddig tarthatnák meg a munkájukat.

Információink szerint ma délutánra Pécs polgármestere is összehívott egy sajtótájékoztatót a tömeges felmondások miatt.

hirdetés

Lapunk kereste Cséplő Petrát, a többségi tulajdonos Bachar Najari feleségét, illetve a Zsolnay gyár igazgatóságának elnökét. Amint elértük, és válaszol kérdéseinkre, frissítjük a cikket.

Az önkormányzat lapja szerint reggel 6 órakor 130 dolgozó döntött úgy, hogy azonnali hatállyal megszünteti a munkaviszonyát a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt.nél. A munkavállalók tömegesen mentek át a Tettye Forrásház nyugati úti székházába, ahol az önkormányzat által alapított Ledina Kerámia Kft. rendezte be ideiglenes  főhadiszállását. (A céget hivatalosan még nem jegyezte be a Cégbíróság, a hivatalos cégadatbázisban legalábbis nincs nyoma.)

Dr. Szabó Iván, a város képviseletében eljáró ügyvéd és Katreiner Zoltán a Ledina Kerámia Kft. ügyvezetője rövid tájékoztatást adott a jelenlévőknek a kialakult helyzetről, majd szervezetten indult meg a munkaszerződések megkötése a Zsolnay Porcelánmanufaktúrától megválni kívánó dolgozókkal – írja a portál.

UPDATE: Páva Zsolt szerint mindenkit átvesz az önkormányzati cég, kivéve a vezetőket

Zsolnay-sajttaj

Pécs polgármestere rendkívüli sajtótájékoztatót tartott a ma délelőtt kialakult helyzet miatt. Azt mondta, az önkormányzat meg fogja védeni a dolgozókat, és a vezetőkön kívül mindenkit átvesznek, ugyanazokkal a juttatásokkal, mint amiért eddig dolgoztak – beszámítva az eddig ledolgozott éveket is.

Szabó Iván, az önkormányzatot képviselő ügyvéd is jelen volt. Ő azt mondta, jogilag is megvédik azokat a dolgozókat, akik ma reggel felmondtak a Zsolnay Gyárban, bármilyen eljárást is indítson ellenük a Porcelánmanufaktúra többségi tulajdonosa.

Az ügyvéd közölte, még nem indult meg a gyár felszámolása, de erre “perceken belül” sor kerül majd.

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter