„Tönkreverjük a Fideszt Pécsen, teljesen mindegy, kinek a neve van a papír felénk eső oldalán”

Ezt az önbizalommal teli mondatot egy olyan forrásunk mondta, aki közelebbről is rálát a baloldal pécsi kampányára. Öt emberrel is beszéltünk az elmúlt napokban, akik megerősítették, már megy az alkudozás és matekozás a pártokkal a képviselői helyekért. Amint ez véglegesedik, jön a nagy bejelentés.

 Immár hivatalos, hogy Egerben és Miskolcon is egyetlen jelölt mögé áll be az összes ellenzéki párt a Momentumtól a Jobbikig. Egerben Mirkóczki Ádám jobbikos politikus mögé sorakozott fel a teljes ellenzék, Miskolcon pedig ugyan még nem jelentették be a fideszes polgármester kihívóját, de sajtóhírek szerint ott is teljes az egyetértés. Adódik a kérdés, hogy Pécsett mi a helyzet?

hirdetés

Alkukon múlik a teljes megegyezés

Az elmúlt napokban öt olyan emberrel is beszéltünk, akik közelebbről is rálátnak a baloldal kampányára. Mindannyian azt mondták, teljes megegyezés lesz, de ez előtt

„le kell osztani a képviselői helyeket és városvezetői pozíciókat legalább az alpolgármesteri és kabinetvezetői szintekig”.

Most ez folyik a háttérben, rendszeresek az egyeztetések a pártok képviselői között.

– Jól haladnak a megbeszélések, órák vagy napok kérdése és megszületik a végső egyezség. Hogy a bejelentésre mikor kerül sor, azt nem tudom, mert elképzelhető, hogy kivárunk vele, hogy nagyobbat szóljon – mondta egyik informátorunk, aki szerint azért nehéz ez a folyamat (mármint az alkudozás), mert „a kispártok a mérleg nyelvét játszák, az igények pedig túlzóak”.

Egy másik forrásunk úgy fogalmazott:

„Tönkreverjük a Fideszt Pécsen, teljesen mindegy, kinek a neve van a papír felénk eső oldalán”. Ezzel arra utalt, hogy tudomásunk szerint a baloldali kampánystáb küzd azzal a problémával, hogy a jelöltjük (Péterffy Attila) ismertsége rettentő alacsony Pécsen, emiatt pedig a kompetenciája is.

Ám azzal számolnak, hogy ez a következő hónapokban némileg javulni fog (az országos sajtó segítségével, és a helyben erősen megtolt Facebook aktivitás miatt, de terveznek postaládás szóróanyagokat is), de úgy kalkulálnak, hogy „az ismertség nem is annyira lényeges kérdés most Pécsen, mert a Fidesz tíz éve ellen fognak szavazni az emberek” – véli.

Te is lehetnél a papíron

– Az én nevem is lehetne ott, vagy a tiéd. Teljesen mindegy. Nem ez fog dönteni, az arc most nem számít.

Attila egy középkorú, őszes, szerethetően tétova, olyan apukás férfi; van pécsi múltja is, ez most pont elég nekünk

– mesélte a forrásunk, aki szerint kizárt, hogy újra a Fidesz nyerjen Pécsett.

“Tüzeljük őket, ameddig csak lehet”

Azt több beszélgetőpartnerünk is elismerte, hogy (egy szűk, de politikailag igen aktív kisebbséget leszámítva) valójában tényleg nincs kormányváltó hangulat Pécsen, és igen passzívak az emberek.

– Most a legfontosabb feladatunk a pécsiek aktivitásának a növelése, tüzeljük őket ameddig csak lehet, mert

pontosan tudjuk, hogy a Fidesznek komoly 16-18 ezres fix bázisa van a városban, ami sajnos elég sok, és ehhez még jöhet pár ezer. Úgy számolunk, hogy nálunk végül 22-24 ezer körül lesznek a szavazatok, de ha sikerül megtolni a mozgósítást, magasan lesz a hangulat; akkor ez mehet még feljebb is

– magyarázza a forrásunk, aki szerint „kapnak majd aktivista segítséget is” a döntő napokban, mert abban most nem állnak „túl izmosan”.

Természetesen kíváncsiak vagyunk a pártok hivatalos álláspontjára is, arra, hogy mikor lesz megegyezés, és miért nem született meg eddig? Amint válaszolnak, frissíteni fogunk, vagy új cikket írunk.

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter