Tovább gyűrűzik a POSZT-botrány

Az Örkény Színház kilép a Magyar Színházi Társaságból – jelentette be a teátrum. A Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) körül ez már nem az első balhé

Az Örkény Színház a kilépést azzal indokolta: nem értenek egyet azzal, hogy az idei POSZT szakmai zsűrijének összeállításakor a Magyar Teátrumi Társaság indoklás nélkül visszautasította a jelölésre felkért kritikuscéh delegáltját, és nem értenek egyet azzal sem, hogy a Magyar Színházi Társaság ezt szó nélkül tudomásul vette. Ezért lépnek ki a szakmai társaságból.

banner_776x300

Mint azt a napokban az OK!PÉCS megírta, a kritikusok közölték: bojkottálják a pécsi fesztivált. Azért döntöttek így, mert a POSZT egyik tulajdonosa (a Magyar Teátrumi Társaság) nem fogadta el annak a kritikusnak, zsűritagnak a jelölését, amelyet a másik tulajdonos (Magyar Színházi Társaság) akart.

A háttérben politikai, szakmai és világnézeti problémák gyökereznek – mondta a színházi világot jól ismerő forrásunk. A Teátrumi Társaság ugyanis “jobboldali”, a Nemzeti Színház direktora, Vidnyánszky Attila vezeti, még a Színházi Társaság “baloldali, liberális”, amelyet Csizmadia Tibor Jászai Mari-díjas rendező elnököl.

(MTI/OK!PÉCS)

UPDATE (2015.04.13. – hétfő)

Kilépnek a versenyből – Újabb kritikus mondta le a POSZT-ot

A POSZT versenyprogramjába beválogatott Felülről az ibolyát és A heilbronni Katica c. előadások rendezői, azaz Boross Martin (STEREO Akt) és Kovács D. Dániel (Szputnyik Hajózási Társaság) közleményben értesítették a Színház.hu-t. hogy “az Örkény Színházhoz hasonlóan a versenyben nem vesznek részt, mert nem látják biztosítva, hogy a zsűri végleges összeállítása konszenzusos, átlátható formában történjen. Ezzel fejezik ki, hogy alkotókként függetleníthetik magunkat mindattól, ami a POSZT alatt a közönség, a szakma és a művek találkozásán kívül esik.” Erről a Színház.hu számol be bővebben.

Mára kiderült az is, hogy az a kritikus sem vállalja a zsűrizést, akit a Magyar Színházi Társaság és a Magyar Teátrumi Társaság kért fel az ominózus bojkott kihírdetése után.

Zsigmond Andrea szombat délután ezt írta a Facebookon: „Úgy döntöttem, hogy visszamondom a POSZT zsűrizését. Azt hittem, mivel a két színházi szervezet együttesen kért fel, és kívülről jövök, teljesen politikamentesnek gondolva magam, ez a »tiszta«, szakmai tekintet jót fog tenni a fesztiválon. De mivel nem látom át eléggé a magyarországi politikai viszonyokat, és meglehet, hogy egyszerűen ma ott nem lehet politikamentesnek maradni, ezért vissza kell vonulnom. Ezt a problémát, ami ott van, én nem tudom megoldani.”

MONDD EL, NE TARTSD MAGADBAN A VÉLEMÉNYED!

Facebook

Twitter