Tranzitzónákat állítana fel a határokon a Fidesz

Az államhatáron felhúzott tranzitzónák kialakítására és egy új jogi kategóriára, a “tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetre” is javaslatot tesz a kormány és a Fidesz abban az összesen 13 törvény módosítását kezdeményező javaslatcsomagban, amelyet pénteken nyújtanak be, és egy hét múlva dönthet róla a parlament – közölte Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezető-helyettese budapesti sajtótájékoztatóján.

A politikus elmondta: a déli határon Szerbia felé nyitott tranzitzónákból – amelyekben elhelyezhetők lesznek a nagy számban érkező migránsok – mindaddig nem lehet majd belépni Magyarországra, amíg a menekültügyi eljárások nem zárulnak le. A tranzitzónák helyét a Belügyminisztérium fogja kijelölni. Arra a felvetésre, hogy mindezek alapján megszűnne az ide érkező migránsok Magyarországon belüli utaztatása a kijelölt helyekre, azt válaszolta: “ez reményeink szerint ezt jelenti”.

hirdetés

Az új jogi kategóriát, a “tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet” a kormány rendelheti majd el a rendőrség és a menekültügyi hatóság vezetőjének kezdeményezésére, miniszteri javaslatra – közölte a képviselő. Hozzátette, hogy a kabinet élni is fog ezzel a felhatalmazással. Az ilyen válsághelyzet bevezetésével a jogszabályi rendelkezések speciális eszközöket biztosítanak az államnak és az eljáró hatóságoknak.

A parlament elé kerülő indítvány tartalmazza a honvédelmi törvény módosítását is, amely megteremtené a lehetőségét annak, hogy az államhatár védelmében a honvédség közreműködhessen.

A fideszes képviselő beszámolt a büntető törvénykönyv (Btk.) tervezett módosításáról is, amely szintén része a javaslatcsomagnak. Ennek alapján önálló Btk.-tényállás lesz a technikai határzár megrongálása. Javasolják továbbá, hogy súlyosabban szankcionálják az embercsempészetet, az embercsempészektől pedig a bűncselekmény elkövetésének ideje alatt szerzett összes vagyont elkoboznák.

Összegzése szerint a tervezett, várhatóan szeptember közepétől hatályos módosítások – amelyekhez várják az ellenzék támogatását is – alkalmasak lehetnek az illegális gazdasági bevándorlás megakadályozására. Azt is mondta, hogy szerinte a változtatások nem sértenek nemzetközi előírásokat.

A Fidesz frakcióvezető-helyettese a tájékoztatón bírálta az Európai Uniót is, amely szerinte nem képes a bevándorlás áradatában megfelelő intézkedéseket hozni. Felelőtlen az az uniós politika, amely arra bíztatja a jobb élet reményében elinduló gazdasági bevándorlókat, hogy jöjjenek Európába – hangsúlyozta. (MTI)

 

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter