Úgy néz ki, két független és civil polgármester jelöltje is lesz a pécsieknek

Na, de melyik az “igazi”? Az egyik ma bejelentette, elindul a választáson, mert azt szeretné, ha a pécsiek újra büszkék lennének a városukra. 

Minden párt kudarcot vallott

Rendkívüli sajtótájékoztatót tartott a pécsi civil “párt”, az Összefogás Pécsért Egyesület, mert komoly bejelentéssel készültek. A bejelentés lényege az volt, hogy

hirdetés

a szervezet Kővári Jánost nevezte meg a Civil Összefogás pécsi polgármester jelöltjének. Mint hangsúlyozták, számítanak a pártok támogatására is, de elsősorban a pécsiekre és azokra, akik nem pártok mentén csak, hanem inkább az eredmények mentén képesek gondolkodni.

– Az elmúlt 30 évben minden párt kudarcot vallott Pécsen. A baloldaliak csődbe vitték a várost, a Fidesz elmúlt 10 éve pedig szintén nem egy sikertörténet a város szempontjából – mondta nekünk a sajtótájékoztató után Kővári János, aki szerint pártokon felüli városvezetésben gondolkodnak, ahol a pécsieké a főszerep, nem a pártpolitikusoké.

Szeretnének újra büszkék lenni Pécsre

A sajtótájékoztatón Kőváriék elmondták, a céljuk egymondatban annyi lenne, hogy a pécsiek újra büszkék lehessenek Pécsre, mert szerintük erre minden lehetőség meglenne, csak élni kell ezekekkel és nem totojázni, teszetoszáskodni (amilyen kép most kialakult Pécsről).

Kérdésünkre hangsúlyozták azt is, hogy a kormánnyal hajlandóak lennének és tudnának is együttműködni, mint ahogy például a baloldali Szeged is együttműködik Orbán Viktorral, és szerintük erre a kormány is nyitott.

“Pécs legyen a pécsieké”

Fazekas István, a szervezet gazdasági tanácsadója, illetve egyik alelnöke azt mondta, fontos feladatuknak tartják, hogy

újragondolják a Pécsre érkező uniós és hazai források elosztását, mert ezekből a jelenleginél lényegesen nagyobb mértékben kellene részesülnie a pécsieknek, pécsi cégeknek. Mindezek mellett érdemes lenne szerinte átállni egy olyan lokálpatrióta városgazdálkodásra, ahol a fenntarthatóság és a praktikum a legfontosabbak.

– Vagyis a TV-toronyba álmodott jégpálya helyett inkább jó utakra; tüskésréti hadipark helyett modern, de működő élményfürdőre; drága tömgközlekedés helyett pedig olcsó és tiszta e-buszokra kellene költenie Pécsnek – magyarázta a példákat Fazekas, aki szerint Pécs végre legyen a pécsieké.

Ki az igazi civil és független?

A sajtótájékoztatón természetesen – kérdésünkre – szóbakerült a “másik” független és civil polgármester jelölt is, Péterffy Attila, akiről mindössze két megjegyzése volt Kővári Jánosnak. Az egyik, hogy majd a pécsiek eldöntik, ki az igazi civil és független: az, aki egyik pártnak sem a tagja és 2002 óta civilként dolgozik, illetve politizál Pécsen (vagyis ő); vagy az, aki a baloldali pártok támogatását élvezve mutatja magát civilnek (Péterffy). A másik megjegyzése annyi volt, hogy Péterffy volt az, aki korábban még a Pannon Power vezetőjeként megegyezett az akkori szocialista városvezetéssel; illetve több ezer hektáron vágatta ki és tüzeltette el a Mecsek fáit “a fenntarthatóság jegyében” a hőerőműben.

Akit mélyebben érdekel, hogy pontosan mi hangzott el a sajtótájékoztatón, az ebben a videóban megnézheti.


Szolgálati közlemény

Azért, hogy a pécsiek jobban és mélyebben is megismerhessék a pécsi politikában meghatározó, vagy sokat mozgó szereplőket, illetve terveiket, programjaikat, az OK!PÉCS a napokban személyes interjú sorozatot kezd közölni. Akik eddig elfogadták a felkérésünket (nem sorrendben):

Mellár Tamás (Országgyűlési képviselő, Párbeszéd)

Péterffy Attila (polgármester jelölt, független)

Kővári János (polgármester jelölt, független)

Keresztes László Lóránt (LMP)

Gyimesi Gábor (Jobbik)


 

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter