Új arculatot kap Pécs legmostohább városrésze

Vagy legalábbis úgy néz ki, valami tényleg elindult a pécsi belváros közvetlen peremkerületében, ami a Búza tértől egészen a Zsolnay Negyedig tart. 

zsolnay városrész

hirdetés

A 2010-es EKF fejlesztések nagy adóssága volt, hogy míg csillivilli épületek és komplexumok épültek a belváros közvetlen szomszédságába, addig magát az igen kétes hírű városrészt az égvilágon senki nem fejlesztette. Noha anno tervben volt, hogy “kitolják” a pécsi belváros határait, ez végül elmaradt, így a Zsolnay Negyed, Kodály Központ, Tudásközpont magányos világítótornyokként állnak a lerobbant városrészben. Zsolnay közvetlen otthonában és városrészében.

Végül tavaly lobbant fel az első reménysugár, hogy valami elkezdődik a környéken: a Girán János alpolgármester nevével fémjelzett bontási csomag. Eszerint ugye a földdel teszik egyenlővé a lerobbant, szinte lakhatatlan, sokszor önkényes lakásfoglalókkal teli bérlakástömböket a körzetben.  A program – mégha lassan is, de halad, erről ITT írtunk bővebben.

Most újabb pozitív kezdeményezés indult el az Ady Endre és a Ledina városrész közti tömbben, komoly fejlesztési pénzek felhasználásával – tudtuk meg a Pécsi Városfejlesztési Zrt-től.

Pécs önkormányzata és partnerei – a Norvég Alap pénzéből – kísérleti fejlesztésbe kezd a Lánc u. – Ady Endre u. – Hársfa u. – Engel János u. – Zsolnay Vilmos u. által közrefogott városrészben. Létre akarnak hozni egy Peer Gynt Közösségi Teret (Sándor utca 1. – Ady Endre utca 76.), valamint egy használtbútor felújító műhelyt, illetve egy belvárosi közösségi kávézót a következő egy évben.

A program célja, hogy a városrészben élő emberek igényeihez igazított, a közösségi összetartozást erősítő, a helyi problémákra megfelelő megoldást kínáló szolgáltatások települjenek a körzetbe.

Lakossági fórumok lesznek – Szóljanak bele az ott élők

A pécsi önkormányzat szeretné bevonni a városrészben élőket a leendő szolgáltatások tervezésébe is. A program során ugyanis infrastrukturális fejlesztések is lesznek, de mindeni beleszólhat abba is, hogy milyen  közösségi-szociális szolgáltatásokra lenne szükség a környéken.

A fórumokat itt és ekkor tartják:

– 2016. június 16. 18.00-20.00 TÁMASZ Alapítvány Pécs, Nappali Centrum, Dugonics u. 26.
– 2016. június 20. 18.00-20.00 Zsolnay Kulturális Negyed, E78 oktatóterem
– 2016. június 30. 18.00-20.00 PEPITA Kultúrtér (Balokány-Liget), Zsolnay Vilmos u.12.

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter