Új formáció taszítaná le a trónról a pártokat Pécsen

Szokatlan, de érdekes stratégiát követve „nyudíjazná” a jól ismert pécsi politikai elitet egy új szerveződés. A Szövetség Pécsért vezetője Orbán Viktorral és a Kormánnyal sok szempontból egyetért, de a pécsi Fideszes vezetés „ténykedése nem nyűgözte le”. Kővári János, merthogy róla van szó, interjúnkban beszél az új formációról, és arról is, hogy miért döntött úgy, hogy belevág.

 A napokban új mozgalmat indított Szövetség Pécsért néven. Ejtette az ÖPE-t?

hirdetés

Szó sincs róla. Éppenhogy az a sok értelmiségi, magasan képzett szakember, tudós, közgazdász, jogász, mérnök és más értékes pécsiek, akik az Összefogás Pécsért Egyesület ernyője alatt vannak, erős magját képezik ennek az alulról szerveződő, új szövetségnek. Ők az alap.

Mi a célja ezzel? Miben más ez, mint az ÖPE?

Csaknem 30 év helyi tapasztalatai azt mutatják, hogy Pécs csak akkor lehet sikeres, ha pártok feletti összefogás van. Akárcsak annak idején a Tubes ügyben. Vagyis, ha nem pártok mentén, hanem ezeknél lényegesen nagyobb léptékben tudunk gondolkodni.

A pártok és politikusaik csak négy-öt évre terveznek, hiszen egy párt célja mindig a hatalom megszerzése és megtartása. Egy várost és annak jövőjét azonban legalább 40-50 évre előre kellene megtervezni és felépíteni. Az elmúlt 30 év Pécs esetében világosan bebizonyította, hogyha egy város pillanatnyi politikai döntésekre épít és nincs víziója, akkor az csak zsákutcába vezethet.

Ezért gondolom azt, hogy ne politikai ideológiák alapján, ne pártpolitikai érdekekből, hanem közös értékeink mentén vegyük kézbe a város irányítását, ugyanis csak így lehet sikeres hosszútávon Pécs.

Kiket várnak, vagy kikre számítanak ebben a szövetségben, és pontosan milyen konkrét terveik vannak?

A Szövetség Pécsért mindenkit vár, aki szereti a várost és szeretne újra büszke lenni Pécsre. A város polgárainak bevonását tervezzük a közös ügyeinkkel kapcsolatban. Erre konkrét terveink vannak.

Ez azért így eléggé tág…

Az a célom, hogy

olyan várost építsünk fel, ahol Pécs újra vezető szereplője lehet a régiónak, átnyúlva a déli határokon is; ahol a fiataloknak van helye és jövője, van megélhetése és biztos anyagi háttere; ahol a tudást és a szakértelmet megbecsülik és teret adnak neki; ahol az idősek biztonságban vannak és gondoskodnak róluk; ahol elsősorban a helyi vállalkozásokra számítanak és bennük látják a partnert, hiszen számos pécsi családnak adnak megélhetést; ahol nem végrehajtókra, hanem okos érvekre és felelős döntésekre van szükség; ahol van kompomisszum, de Pécs és a pécsiek a legfontosabbak és ahol nyugalom, rend, tisztaság és béke van, valamint elérhető és garantálható a tisztes gyarapodás minden pécsi számára.

Mindehhez a pécsi polgárok széleskörű együttműködésére van szükség.

Milyen ideológiai alapokon képzeli el ezt a szövetséget? Jöhet bárki balról, jobbról, középről, szélről?

A legfontosabb, hogy azok, akik csatlakoznak, szeressék Pécset, szívükön viseljék a város sorsát. Úgy gondolom, egy baloldali vagy liberális,  netán zöldgondolkodású ember éppenúgy szeretheti Pécset, mint egy jobboldali. Számomra ez a lényeg, hiszen nem pártpolitikai alapon közelítek a városhoz, hanem a közös otthonunként.

Önről azért tudni, hogy nem éppen a melegházasságért fog ringbe szállni, és a könnyű drogokat sem legalizálná. Ráadásul az ÖPE-t is sokáig a Fidesz kistestvérének, időnként „mostohatestvérének” tartották Pécsen.

Én valóban jobboldali, keresztény, konzervatív értékekeket valló vagyok, és próbálok ezen értékek mentén élni és dolgozni a jövőben is. Független civilként voltam parlamenti képviselő a FIdesz frakcióban, de sosem voltam a párt tagja.

A pécsi Fidesszel a viszonyom viszont nem egyértelmű. Míg például jómagam Orbán Viktort egy nagyszerű képességű miniszterelnöknek tartom, és egyetértek többnyire azzal az iránnyal, kereszténységre alapuló jövőképpel és gazdasági stratégiákkal, amit a kormány képvisel; a kormány céljait – különösen a családpolitika esetében, jónak és követendőnek tartom; ugyanakkor a pécsi városvezetés itteni ténykedése már finoman szólva sem nyűgözött le: szóvá is tettük ezt elég sokszor.

Tudom azt is azonban, hogy a rossz döntésekért nem mindegyikük felelős, ezért, aki tisztességes, azzal együtt tudunk dolgozni, ahogy más pártok ilyen tagjaival is.

39500107_122367682038006_6064652903245676544_o

Térjünk vissza egy pillanatra Orbán Viktorhoz. Mit szól a számos vélt vagy valós kormányzati korrupcióról szóló hírekhez, amelyek naponta jelennek meg a média egy részében?

A korrupció minden szinten elfogadhatatlan. A média azonban sok mindent torzíthat is, akár szándékosan, akár figyelmetlenségből, vagy akár azért, mert nem elég felkészült és alapos az újságíró. Én szeretném, ha Pécsett hadat üzenhetnék a korrupciónak, mert az versenytorzító,  nem hatékony és bizalomvesztéshez vezet.

Bizalom nélkül nem tud közös irányt találni a város sem.

Elküldték a sajtónak a Szövetség Pécsért „fundamentumát”, ami igen szélesre tárja a kapukat. Pártokkal fog egyeztetni? Számukra is nyitva áll az ajtó, ahogy erre utalt az imént?

Én nem egy „koordinált választási szövetséget” hívtam életre, hanem egy értékközösséget, azokat a pécsieket megszólítva, akik újra büszkék akarnak lenni a városra, ahol élnek. A múlt és a hibák boncolgatása, elemezgetése, felhánytorgatása, az örökös kritizálás és a hátrafelé mutogatás helyett a Szövetség Pécsért a jövőt tartja a fontosabbnak. Ezért nem a múlttal, nem a múlt szereplőivel, hanem csakis a jövővel foglalkozunk. Ha a céljaimmal, a pécsiek céljaival képesek a pártok is együttműködni, vagy végre beállni az emberek mögé, akkor legyen; de

nekem a pártok támogatása helyett sokkal fontosabbak azok a pécsiek, akik az egyes pártok mögött állnak, de úgy érzik, hogy az eddigi út zsákutca volt, és elegük van ebből.

Olyan politikusokkal viszont nem számolok, akik elvesztettèk a polgárok bizalmát.

A végére hagytam a nyilvánvaló bónuszkérdést. Akkor Ön most bejelentkezett Pécs polgármesteri székéért? 

 Ez a döntés nem csak tőlem függ, hanem attól, hogy mennyire lesz sikeres a Szövetség Pécsért, mennyire érdeklődnek majd iránta a pécsiek, és mennyien fognak csatlakozni. Komoly és megvalósítható terveink vannak már most is, személyesen is jó kapcsolatokat ápolok miniszterekkel, meghatározó kormányzati döntéshozókkal, és a legfontosabb:

látunk magunk előtt egy olyan pécsi jövőképet, ami megvalósítható és évtizedekig működhet. Ez utóbbi részletein dolgozunk most, és erről szeretném megkérdezni a pécsiek véleményét is.

Ha ez a jövőkép tetszik majd a pécsieknek, egyetértenek vele és elhatározzuk, hogy közösen valósítjuk meg, akkor el fogok indulni jövőre a választáson.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter