Újabb botrány a pécsi POSZT körül

Ezúttal a kritikusok jelentették be: bojkottálják a fesztivált! A POSZT ugyanis nem fogadott el egy zsűritagot. A látszólag piti ügynek komoly következményei lehetnek.

Nem rég írtuk meg, hogy egyetlen pécsi darab sem méltó a POSZT-ra, most itt az újabb balhé. Ezúttal a kritikusok háborodtak fel és közölték: bojkottálják a fesztivált. Azért döntöttek így – és írtak erről nyílt levelet, mert a POSZT egyik tulajdonosa (a Magyar Teátrumi Társaság) nem fogadta el annak a kritikusnak, zsűritagnak a jelölését, amelyet a másik tulajdonos (Magyar Színházi Társaság) akart.

Azt írták: „Szolidaritásunkat a hallgatásra felszólított kollégával hallgatással fejezzük ki: azzal, hogy bojkottáljuk a POSZT-ot, az általunk szerkesztett lapokban, blogokban, azokon a felületeken, ahol rendszeres szerzők vagyunk, nem lesz szó az idei POSZT-ról. Bojkottunkkal a közpénzből fenntartott POSZT tulajdonosainak átláthatatlan és szakmaiatlan döntéseire kívánjuk ráirányítani a figyelmet.”

csik_hirdetés2

A háttérben politikai, szakmai és világnézeti problémák gyökereznek – mondja a színházi világot jól ismerő forrásunk. A Teátrumi Társaság ugyanis “jobboldali”, a Nemzeti Színház direktora, Vidnyánszky Attila vezeti, még a Színházi Társaság “baloldali, liberális”, amelyet Csizmadia Tibor Jászai Mari-díjas rendező elnököl.

Az biztos, hogy a pécsi Színházi Találkozónak nagyon nem tesz jót a balhé, amely forrásunk szerint megosztja a szakmát, ami viszont rosszabb, hogy esetleg a nézőket is.

A POSZT egyébként közel 150 millió forintból gazdálkodhat, amelyet fele részben Pécs, fele részben pedig a kulturális kormányzat ad össze.

Téged érdekel a POSZT?

Eredmények

Loading ... Loading ...
MONDD EL, NE TARTSD MAGADBAN A VÉLEMÉNYED!

Facebook

Twitter