Újra kinyit és látogatható lesz a legendás Máré Vár

Méghozzá májustól – tudta meg az OK!PÉCS.

Legendásan szép helyen fekszik Magyaregregy határában Máré Vára. A monda szerint itt igen véres események történtek, a várúr szétlövette a saját várát – az aszonnyal együtt. Természetesen kincs is van a vár alatt, amit egy gyönyörű, de elátkozott lány őriz.

hirdetés

Évekig zárva volt, de most májustól újra nyitva lesz, és látogathatóvá válik a vár – tudta meg az OK!PÉCS.

Utoljára tavaly júliusban írtunk a kedvelt kirándulóhelyről, akkor a kormány azt állította Hohn Krisztina LMP-s képviselő kérdésére, hogy Máré vára is bekerül egy kiemelt nemzeti programba, ami a magyarországi várak és kastélyok felújításáról szól.

A Máré Vára is sorra kerül majd

– Egy kastély, vagy egy vár felújítása nem önmagában csak egy felújítási programot jelent, hanem ez egy nemzeti kérdés. Amellett, hogy a nemzeti kincseinket akarjuk megmenteni, ez üzenetértékű is; hogyan mutatjuk be a múltat, Magyarország történelmét – magyarázta korábban Tizson Bence államtitkár.

Azt mondta, 19 vár és 20 kastély újul meg a program keretében, egyelőre hétben folyik már a kivitelezés, és még további 50 vár és kastély újulhat meg különféle programok során.

Bár akkor konkrétan nem válaszolt a Máré Várával kapcsolatban, Tuszon azt mondta még, hogy összesen ötezer (5000) vár és kúria van Magyarországon, aminek kb. 26%-a van állami tulajdonban. Ezekről pedig gondoskodni kell és sort kell keríteni a felújításukra, de először a legfontosabb, legismertebb kastélyok/várak jönnek, majd csak ezek után a többi.

Aki nem tudná, hogy mi az és hol van a Máté Vára, az ezt a kiváló drónos videót nézze meg:

Minden naprakész információ megtalálható a vár honlapján és a Facebook oldalán is. Ha pedig valakit az is érdekel, hogyan nézhetett ki egykor a vár, akkor annak mutatjuk:

MareVar5 MareVar4 MareVar3 MareVar2 MareVar1

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter