Uraim! Ma csókolják összevissza az asszonyt.

Avagy fordítva, attól függően, ki végzi a házimunkát. Ma van ugyanis a láthatatlan munka világnapja. 

A láthatatlan munka kifejezés tulajdonképpen a háztartási munkát jelenti, vagyis minden olyan otthoni feladat ebbe a fogalomkörbe sorolható, amelyért nem jár fizetség. Sőt, gyakran társadalmi elismerés sem.

Elsősorban a nőknek lehet ez ismerős kifejezés: láthatatlan munkát ugyanis általában a családért szokás végezni. Ilyen a főzés, a mosás, a mosogatás, a takarítás, a vasalás, a bevásárlás, a gyermeknevelés, illetve a barkácsolás, a fűnyírás és a kertészkedés is.

A láthatatlan munka az, amit csak akkor veszünk észre, ha nincs elvégezve – nyilatkozta a csalad.hu-nak Léder László pszichológus, az APA-füzet társszerzője.

Léder szerint a mai családszerkezet olyan, hogy nincs nagycsalád körülöttük, vagyis nincsenek segítők: nagyszülők, nagynénik, nagybácsik, egyéb rokonok, akik átvállalhatnák a gyermekek megszületésével keletkező pluszmunka egy részét. Ráadásul ehhez társul egy olyan munkaerő-piaci helyzet, hogy a kisgyermekes családokban főleg a férfiak dolgoznak családfenntartóként, miközben a nők jellemzően kiesnek a munkaerőpiacról.

– Ez tehát az alaphelyzet. Ilyenkor a nőkre hárul a monoton háztartási munka terhe, az apák pedig gyakran reggeltől estig a munkahelyükön dolgoznak. Fontos tehát, hogy ne ugrasszuk össze a feleket, ne az legyen a mondanivalónk, hogy elégedetlenek vagyunk a férfiakkal, akik nem végzik a háztartási munkát, hiszen ebben a felállásban valóban nagyon kevés férfinek van kapacitása arra, hogy a kellő mértékben részt vegyen az otthoni teendőkben – fejetegti a pszichológus.

Magyar sajátosság, hogy nagyon sok olyan tevékenységet kell elvégeznünk itt, amelyet például Kanadában – ahonnan ez a mozgalom indult – szolgáltatásként megvásárolnak. Hiszen klasszikus észak-amerikai modell, hogy a háztartásokban ott van egy bébiszitter vagy egy bejárónő, aki jószerivel a családdal tölti az életét. Egy átlagos magyar családban azonban a szükséges háztartási munkákat csakugyan a szabadidőben végzik. Az lenne az optimális, ha a kisgyermekes anyukák a munkaerőpiacon maradhatnának, rugalmas munkaviszonyban, félállásban, miközben a férfiak is szabadulhatnának valamelyest a rájuk rótt kenyérkereső szerepből, és több időt tölthetnének otthon a mindennapokban. És akkor tényleg mindenki számára könnyebben szólhatna a hétvége a pihenésről – magyarázza Léder.

A láthatatlan munkaszüneti nap

A pszichológus hangsúlyoza, az üzenet az, hogy a kutatások szerint azért nem születik elegendő gyerek Magyarországon, mert a hölgyek többsége attól tart, hogy elveszíti a munkáját. Erre egyébként alapos okuk van, mert a tapasztalat is azt mutatja, hogy csakugyan kiesnek a munkaerőpiacról, és egyszer csak ebben a furcsa helyzetben találják magukat, hogy otthon tevékenykednek, miközben a férjüket alig látják. Valljuk be, ez nem egy szimpatikus modell. A második-harmadik gyerek megszületésekor pedig már negatív tapasztalat. Mégpedig olyan tapasztalat, amely a felmérések szerint a férfiakat is frusztrálja.

A láthatatlan munka napján tehát arra hívjuk fel a társadalom figyelmét, hogy értékelje a magyar családok erőfeszítéseit, hiszen hatalmas ellenértékű munkát végeznek otthon, amiért senki nem fizet.

A láthatatlan munka napjáról először Kanadában emlékeztek meg, és tűzték ki annak dátumát minden április első keddjére. Ezen a napon az a cél, hogy a társadalom jobban odafigyeljen azokra az emberekre, akik különösebb felhajtás nélkül végzik a dolgukat, és elismerje pótolhatatlan munkájukat.

(via Csalad.hu)

MONDD EL, NE TARTSD MAGADBAN A VÉLEMÉNYED!

Facebook

Twitter