Üzent a Zsolnay gyár az ex-munkásoknak: ne gyertek hétfőn!

A korábban felmondott dolgozók mennének a papírjaikért az önkormányzat ügyvédjével megerősítve, de a gyár vezetése szerint már mindenki megkapott minden dokumentumot postán. Akkor miért mennek?

A korábban a Zsolnay gyárból kiugrott, majd a Ledina Kerámia Kft-hez felvett dolgozók hétfőn személyesen mennek el a gyárba azért, hogy “rendezetten számoljanak le a volt munkáltatójukkal és az átadás-átvételi eljárást végrehajtsák” – írta meg pénteken az önkormányzat lapja.

hirdetés

Cséplő Petra, a gyártulajdonos felesége, egyben pedig az igazgatótanács (IT) elnöke viszont azt mondta lapunknak, hogy nem értik, ki és miért akar bemenni a gyárba, mert minden szükséges dokumentumot eljuttattak már azokhoz, akik úgy döntöttek, felmondanak.

– A papírjaik kipostázása, időarányos bér és szabadságmegváltásuk kifizetése megtörtént, melyről nyilván ők is tudnak. Mivel a munkafolyamatok átadását eddig megtagadták a kilépett dolgozók, vagy nem reagáltak felszólításainkra, így azt később szeretnénk megoldani, előzetes időpont egyeztetést követően – közölte Cséplő.

Az IT elnöke egyébként 6 súlyos állítást is megfogalmazott:

  1. Szabó Iván megtévesztette a dolgozókat, amikor azt mondta, hogy a májusi fizetéseiket nem fogják megkapni.
  2. Igaz, hogy a dolgozók nem mindig kapták meg időben a fizetésüket, amikor az Önkormányzat volt a tulajdonos, de amióta Bachar Najari a tulajdonos ilyen nem fordult elő. Amennyiben a bevételi források nem tették volna lehetővé Bachar Najari saját pénzéből fizette ki őket.
  3. Szabó Iván ismételten megtévesztette a dolfozókat, amikor azt mondta, hogy Bachar Najari nem fizette ki a Zsolnay PM Zrt közel 100 millió HUF- os helyi adó tartozást-, amelynek nagy része az Önkormányzat tulajdonlása alatt halmozódott fel.
  4. Szabó Iván szintén félrevezette a dolgozókat, amikor azt mondta, hogy a Zsolnay PM Zrt-t heteken belül felszámolják, mert Bachar Najari nem akar fizetni.
  5. Igaz azonban hogy a Zrt 2012-es Igazgatósági ülésén az Önkormányzat előrevetítette egy nagyobb létszámleépítés lehetőségét, melyet most maga el is végzett Bachar Najari helyett, tehermentesítve ezzel a Zrt.-t, a több százmillió forintos végkielégítési költségtől.
  6. Feltehetően igaza lesz Szabó Ivánnak abban, hogy munkakörülményeik javulni fognak, hiszen a Ledina Kerámia Kft-nek nincs üzeme, gépe, alapanyaga és megrendelése sem.

Cséplő Petra kérdésünkre közölte, fizetőképes a gyár, sőt a hiteleket is rendezni fogják, talán most sikerül is, mivel korábban háromszor próbálták visszafizetni – de akkor a bank elzárkózótt.

Az IT elnök szerint ugyan “megtévesztették” a dolgozókat, de ők senkit nem tudnak visszavenni a gyárba, ha úgy alakulna, ugyanis most épp idális a látszám a termeléshez. Korábban viszont csak “pusztán emberbarátságból” tartott a gyárban 90-100 embert Bachar Najari, mert nem akarta őket nyugdíj előtt 1-2 évvel az utcára tenni.

A Zsolnay-háborúról és az előzményekről ITT írtunk részletesebben.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter