Vajon ki vagy mi rúgja be a pécsi gazdaság motorját?

Ezt a kérdést feszegették komoly szakemberek kedden este a Trafikban. Bár az ötletelésen túl konkrét megoldás ezúttal sem született, érdekes infók derültek ki a kulisszák mögül.

A Trafikban jött össze a Váradi András Alapítvány szervezte beszélgetés, amelyen részt vett Bojár Gábor, a Graphisoft CAD-szoftverfejlesztő cég és a budapesti Aquincum Institute of Technology magánegyetem alapítója; Pápa Levente közgazdász, a Váradi András Alapítvány elnöke, az Együtt alelnöke; Dr. Síkfői Tamás – a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara titkára és Dr. Madár Péter – közgazdász, az MSB Zrt. elnöke, Pécs MJV Önkormányzat gazdasági tanácsadója, a PTE KTK oktatója.

hirdetés

Talán a 25 érdeklődőt szerették volna feclsigázni, de igen távolról indították a beszélgetést, alig másfél óra közgazdasági, és világhatalmi (néhol összeesküvés elméleteket súroló) fejtágítás után érkeztünk el Pécshez. A jelenlevők közül Madár Péter szerint a város eszköze a gazdaságfejlesztésre korlátozott, a saját bevételeiket növelnék, illetve a szolgáltatásaikat racionalizálják. A célok között szerepel, az érkező mintegy 100 milliárd forint ésszerű felhasználása, munkahelyteremtés, a gazdasági infrastrukturális elemek fejlesztése, illetve egy nagyfoglalkoztató Pécsre csábítása. Utóbbiban senki nem hisz igazán – mondta az önkormányzat gazdasági tanácsadója. Madár szerint ugyanis rejtélyes, ám viszonylag jól tudható, hogy miért marad le mindig a város a nagyobb gyárakról.

– Pécs szinte mindig benne van a legjobb három városban. Akár százból is. Az igazán nagy foglalkoztatók viszont, például egy autógyár, sosem minket választ a végén, mivel nincs megfelelő területünk, illetve nincs jól képzett munkaerőnk – magyarázta.

Síkfői szerint is hiány van képzett munkaerőből pl. a gépiparhoz kevés szakmunkást vagy mérnököt tud felmutatni Pécs. A PTE-n is több mérnök képzésére lenne szükség. (Bár az kérdéses, hogy mi történne a rendgeteg pécsi mérnökkel addig, ameddig ide nem ér egy komoly befektető – a szerk.)

Az Iparkamara titkára elmondta a tutit: vissza kell csábítani Pécsre 30 ezer embert, és a műszaki képzést erősíteni. Arról viszont nem beszélt részletesen, miből is éljen meg a visszacsábított 30 ezer ember.

Pápa Levente jól hozta a politikai ellenpontot és kormánykritikát, leszögezte: akkor fog jól menni Pécsnek, ha az egész országnak jól fog menni. Aminek meg kell valósulnia: a magántulajdon tisztelete, a tervezhetőség, a szerződések tiszteletben tartása. Főleg az állam részéről. Ha ezek megvannak, akkor a tőke be fog áramolni az országba. Egyébként az IT és a Startupban látja a kitörési lehetőségét a városnak.

Bojár szerint nem kívülről kellene várni a tőkét, hanem azt a pontot megtalálni, amiben Pécs a legjobb. Finoman beszólt Madár Péternek is, aki korábban elárulta: a pécsi politikusok nonstop kilincselnek Szijjártónál, de hiába. Bojár ugyanis azt mondta, soha nem politikusokat keres, ha be akar fektetni, hanem az üzleti élet szereplőit.

Madár még arról beszélt, hogy a barnamezős beruházásokat erőlteti a város, mert további szolgáltatócentrumokat akarnak létrehozni, mint amilyen jelenleg az ITS a városban. A probléma az, hogy magánkézben vannak azok az ingatlanok, ahol meg lehetne ezeket valósítani. Tehát meg kellene venni ezeket is.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter