Vakok az utcai kamerák a LED-es lámpák miatt?

Sötétebbek az utcák, nem látszanak a gyalogosok és az utcai kamerákon sem látszik semmi az új közvilágítás miatt Pécsen. Legalábbis az átlagember szerint. Csekkoltuk!

Még csak pár napja kezdték meg és lassan be is fejezik a pécsi közvilágítás “korszerűsítésének első ütemét”, de már most beette magát a pécsi közbeszédbe a LED-téma! Sokan alapból mutyit sejtenek, mivel a munkát Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak az érdekeltségébe tartozó cég, az Elios Innovatív Energetikai Zrt. végezheti, Pécsett is. Ez utóbbit erősíti, hogy már nyomoznak is a cég elnyert közbeszerzései miatt, bár igaz az is, hogy a pécsi esetben nem!

hirdetés

Mások szerint “sokkal sötétebb van éjszakánként”, mióta nem sárga fénnyel égnek a lámpák. Egyesek pedig odáig merészkednek, hogy a LED-es fények miatt a térfigyelő-kamerák “vakok”, nem “látnak” – ez pedig veszélyes és több bűncselekményre kell számítani.

Az OK!PÉCS még a múlt héten rá is kérdezett ezekre a pletykákra az önkormányzatnál, illetve egy mérnök-fizikust is kifaggattunk, aki viszont azt kérte, ne írjuk le a nevét.

– Objektív mérésekkel igazolhatóan lényegesen nagyobb a LED-lámpák fényereje, mint a korábbi technika esetében, de a színhőmérséklete más. A műszeres mérések alapján a LED-lámpa alatt általában 2-szer, 3-szor erősebb fény mérhető, az oszlopok közötti féltávon minimum 4-szerese a fény a korábbinak – állítja Magay Miklós.

Az önkormányzat városfejlesztési osztályának vezetője válaszában azt is írta, hogy “a leddel megvilágított út legsötétebb pontján van akkora fény, mint a kompakt (vagyis a régebbi) fénycső alatt”. Sőt, ez a fény – szerinte – lényegesen koncentráltabb, mint a korábbi, ezért nem csak az úttestet, hanem a járdákat is jobban megvilágítja. Magay szerint baromság (a rendőrség szerint is – a szerk.), hogy “vakok” lennének az utcai kamerák, azt viszont elismerte, lehet olyan érzése az embernek, hogy sötétebb van, mint a régi típusú fényeknél. Ennek oka pedig a LED-es világítás fehér (és nem sárga) színében keresendő.

Ez utóbbit valóban megerősítette a fizikus is, aki szerint az emberi agynak “idő kell”, ameddig megszokja ezt a színű fényt éjjel. Noha a sárga egyébként jobban megfelel az esti, éjjeli látásnak, a fehér – vagyis a nappali fényhez hasonló – színben élesebbek a kontrasztok, jobban látszik minden.

NÉHÁNY TÉNY
A 22 ezer pécsi lámpából hétezret cserél le (első körben) az önkormányzat LED-esre.
Ez 1,045 milliárd forintba plusz 420 milliós hiteldíjba kerül, amit 15 év alatt kell törlesztenie a városnak.
A vállalkozó olyan közbeszerzésen nyert, amelyen egyedül ő adott be érvényes ajánlatot, bár az igaz, hogy volt más pályázó is.
Az önkormányzat azt állítja, kb. 130 milliót tudnak megspórolni évente az új világítással. Így 12 év alatt megtérülhet az egész.
hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter