Vasárnap: Mellár Tamás, Rokker Zsolti és a politikai fitymálás

A Mellár Tamás-jelenség és az általa életre hívott mozgalom egy jellemző kórtünete annak a centrista és technokrata szellemiségnek, ami a hazai, ellenzéki politikai élet egyre fojtogatóbb hazugsága. Ez az a hozzáállás, amin Márki-Zay Péter fel tudott emelkedni vagy éppen sikert hozhat Miskolcon Erdei Sándornak, alias Rokker Zsoltinak. Ilyen hamis zászlós hadműveletekkel igyekeznek a jobboldali szavazókat megtéveszteni, átverni, rászedni. Hiszen ezeknek a politikai “mozgalmaknak” a varázsszava az apolitikusság. A megosztó gondolatok úgyis csak szavazatokat visznek el. A modern, Nyugat-Európában látható konzervativizmus tragédiája is az óvatos méricskélés, baloldalnak való megfelelési kényszer – hiszen önmeghatározásuk alapján Márki-Zay és Mellár is konzervatív -, de valójában a teljes politikai palettát is gúzsba köti. Korunk politikai divatja a semmitmondás. Ebben a baloldalnak való feltétlen behódolásban akarnak újabb és újabb áldozatokat szedni, miközben elénk állítják a balosok szája ízének megfelelő konzervatívot.

Nem felejthetjük el – bár sokan szeretnék -, hogy a politika nem csak az elvek és számítások terepe, de az érzelmeké is. Mégis, a társadalom egy jelentős része azokat tartja megfelelő, kívánatos, européer politikusoknak, akiknek tulajdonképpen a világon semmiféle meggyőződésük sincs, de azért szeretnék, hogy a bérek növekedjenek, az adósság meg csökkenjen. Akik civil kezdeményezésekkel szeretnének sikert elérni, hiszen azokban hangsúlyosan nem politikusok szerepelnek.

Hanem olyanok, akik a politikához nem értenek.

A civileknek ez a nimbusza hogyan tudott ennyire felemelkedni a magyar közéletben? Hogyan jutottunk odáig, hogy a politikai térben szerepelni kívánók büszkén jellemezhetik magukat dilettánsnak? Ha orvosra van szükségünk, úgy örömmel töltene el minket, ha az operáció előtt jelezné a fehér ruhába öltözött ember, hogy ugyan ő fog belénk vágni, de ne aggódjunk, nem orvos?
Minden ellenkező híresztelés ellenére a politika művelése egy szakma, amit a politikusok művelnek.

Lassan eljuthatnánk legalább annak megértéséhez, hogy a politikus, mint szakmai leírás, nem szitokszó, hanem egy foglalkozás megnevezése.

Mellár Tamás és az általa létrehozott, újabb civil és szakmai mozgalom pontosan azzal helyezkedik szemben, hogy a politikai élet szereplőit, a politikusokat értékükön tudjuk kezelni, és megágyaz egy újabb, lefitymáló hadjárathoz. Kérdés persze, hogy mit várhatunk Mellártól, aki kategorikusan kizárta, hogy beülne bármelyik parlamenti frakcióba is. Attól a Mellártól, aki mindig leszögezi, hogy a Fidesz változott meg, ő maradt olyan, mint volt. Érdekes, egy adott politikai családból kiugrók mindig arra hivatkoznak, hogy korábbi közösségük változott meg, sosem ők maguk.

És végül milyen szakértelmet remélhetünk a mozgalomtól, amelynek prominens tagjai – például maga Mellár vagy éppen Bod Péter Ákos – 2010 óta átlagosan félévente prognosztizálták a magyar gazdaság összeomlását.

Idén hátha lesz valami jó ötletük is.

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter