Vége lehet az iskolai papírgyűjtéseknek

Államosítanák ugyanis, ezzel pedig az évtizedes kereteket szabnák át egy törvénytervezettel. Kizárnák a magáncégeket, a gyűjtést ugyanis csak állami tulajdonban lévő közszolgáltató végezhetné a jövőben.

Az iskolai évek egyik legnagyobb bulija volt a papírgyűjtés!

Egyrészt, mert nem kellett a padban ücsörögni, másrészt, mert “értékes zsákmányra” (például pornóújság, filmmagazinok poszterrel, stb.) tehetett szert az egyszeri iskolás, ha ügyes volt, amit aztán elpasszolhatott a többi, kevésbé ügyes diáknak. Az iskola és az osztályok is jól jártak, hiszen az összegyűjtött pénzből vehettek ezt-azt, illetve mehettek kirándulni. Az Index szerint most ennek a szép és boldog világnak lehet vége!

hirdetés

Államosítani akarják ugyanis az iskolai papírgyűjtést, derül ki egy lap által megismert törvénytervezetből, az állam ugyanis magához vonná ezt az értékes hulladékot is, miközben még inkább kézi irányításúvá tenné az egész iparágat. Az új előterjesztés szerint a papírgyűjtést

csak a kötelezően állami tulajdonban lévő közszolgáltatók végezhetnék.

Papírgyűjtést eddig évente kétszer lehetett szervezni, és szervezhette eddig is közszolgáltató, de magán hulladékkezelő is. Ők megállapodtak az iskolával, vagy sokszor egy iskolai szervezettel, jellemzően 15-20 forint/kg-t kaptak az összegyűjtött papír után. Az új változtatással viszont csak a közszolgáltatók kezelhetnék az iskolák által gyűjtött papírt, a hulladék tulajdonjoga pedig az állami szuperszervezetet, a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.-t (NHKV-t) illeti meg.

Tehát a közszolgáltató csak gyűjtésre lenne jogosult, az értékes hulladék a tervezet szerint a koordináló NHKV tulajdonába kerül – írja a lap.

A tervezetből nem látszik, hogy az iskolák hogyan kaphatnak majd bármi pénzt a papírgyűjtésért.

Vagy egyáltalán, mi lesz az iskolai papírgyűjtések sorsa, az NHKV ugyanis régóta a működésképtelenség határán egyensúlyoz. A saját maguk által kialakított szabályrendszerüket és határidejeiket is már több mint egy éve képtelenek betartani, ezután pedig nekik kellene még országosan több ezer iskola és 150 közszolgáltató papírgyűjtéseit is koordinálni.

Miközben a papírgyűjtéshez elkülönített szelektív gyűjtési rendszert a közszolgáltatók az ország településeinek negyedében-harmadában nem tudják biztosítani, nagyjából ötödében pedig pénzügyi problémák miatt nem működik a rendszer. Tehát az ország felében, ha akarnának se tudnának papírgyűjtést rendezni a közszolgáltatók.

Nem véletlenül nem erőlködtek nagyon ilyennel eddig se. És mivel az összegyűjtött papír tulajdonjoga végül nem is a közszolgáltatók tulajdonába kerül, kérdés, egyáltalán mennyire lesznek motiváltak a gyűjtésben.

UPDATE (2017.04.27.): Mégsem lesz vége!

Szerda délután benyújtották a parlamentnek a hulladéktörvény legújabb módosítását: az ágazat piaci szereplői által kifogásolt változtatások többsége benne maradt a javaslatban, de legalább az iskolai papírgyűjtés államosításától visszatáncolt a kormány. (Index) 

(via Index, Borítókép: Fotó: Czimbal Gyula / MTI)

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter