Végre egy egyenes válasz, miért maradt el Pécsen az Alföldi darab!

Vincze Balázs, a Zsolnay Örökségkezelő (ZSÖK) vezetője elmondta, miért fújták le az Igenis, Miniszterelnök úr pécsi bemutatóját. Bár a válasszal lehet, hogy sokan nem értenek egyet; az egyenes vélemény, és kiállás értékelendő. Az is kiderült, miért nem szólaltak meg eddig az ügyben.

A 24-nek adott először és utoljára interjút Vincze Balázs azzal kapcsolatban, hogy miért mondták le Pécsen az Alföldi darabot. A sztoriról ITT írtunk bővebben, de eddig hivatalosan senki nem indokolta meg a döntést. Az interjúból kiderül, hogy a ZSÖK ügyvezetője szerint nem a darabbal volt gondja, hanem Alföldi Róbert személyével és az is, hogy szerinte

hirdetés

“Alföldi Róbert politikai aktivista és politikai mozgalmár”, ezért nem engedte be a kulturális intézménybe, míg például a kormánnyal nem éppen barátságos Bödőcs Tibort viszont igen, mert utóbbi a művészetén keresztül, művészeti eszközökkel kritizálja a kormányt (amit Vincze szerint lehet), de Alföldi a magánvéleményét önti politikai kiállásba, ami viszont már nem művészet.

Vincze Balázs kijelentette, önálló és saját döntést hozott a fentiek miatt, senki nem utasította; a politika nem szólt bele vagy nem kérte tőle ezt a döntést. Azt mondta,

szerinte ez nem cenzúra.

“Korábban is voltak, most is vannak kritikus hangvételű előadások, és lehetnek ezután is. Bödőcs Tibor estjét is megtartottuk, pedig ő aztán keményen kritizálja a kormányt.

Miért van az, hogy Bödőcs jöhet, Alföldi nem?

Bödőcs egy éles nyelvű humorista, de nem politikai mozgalmár. Én egyébként Alföldi művészi tevékenységét is elismerem, de nem akarom, hogy a Zsolnay színház ilyen kampányoknak adjon otthont. Nem száműzni akarom a közéletet, hanem azt akarom, hogy az intézmény semleges maradjon, mert a művészet a missziója, és nem az, hogy politikai állásfoglalásokat támogasson.”

A teljes interjút ITT lehet elolvasni.

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter