Végre egy iszonyú izgalmas szakácskönyv Pécsről

Ötven (50) nagyon különleges, de Pécsen is elkészíthető recepttel Algériától Vietnámig.

Ötven étel a nagyvilágból a címe annak az igazán külünleges szakácskönyvnek, ami 100%-ban pécsi, viszont 99%-ban nem pécsi, sőt nem is magyar ételeket mutat be.

kalmar lajos foto5

A Pécsi Tudományegyetemen Berta Anikónak, a PTE ÁOK Angol-Német Hallgatói Önkormányzat (EGSC) irodavezetőjének pattant ki a fejéből az ötlet, hogy olyan nemzetközi szakácskönyvet készítsenek, amelyik a Pécsett tanuló külföldi hallgatók kedvenc ételeit mutatja be.

hirdetés

kalmar lajos foto14jpg

A dikákok hozzák a receptet, Pécsett szerzik be az összes alapanyagot, Lokodi Ákos ismert séf segítségével közösen elkészítik a kajákat és Kalmár Lajos zseniális pécsi fotóművész pedig dokumentálja az egész folyamatot. Így áll össze végül a könyv, amit hamarosan meg is lehet majd vásárolni.

kalmar lajos foto11

– Az ötlet és kezdeményezés tőlem származik, az inspiráció viszont egy angol lánytól, aki már végzett, és orvosként dolgozik. 2018 júliusában az orvosavatás előtti napon megkeresett Rebecca Connearn és átadott nekem egy nagyon kedves ajándékot. Pécsi évei alatt minden egyes Nemzetközi Esten ő készítette el a brit nemzeti asztal finomságait, de soha semmit nem tudtam megkóstolni, mert arra figyeltem, hogy minden rendben legyen a rendezvény körül. Összefűzte nekem azokat a recepteket, melyek alapján az ételeket készítették. Nagyon nagy becsben tartom, csakúgy, mint a többi, hallgatóktól kapott receptjeimet – mesélte Berta Anikó, aki az ötlettel megkereste a rektort és a dékánt is, ők pedig mindketten támogatták a kezdeményezést.

kalmar lajos foto12

Mindegyik recept hallgatótól származik, Algériától Vietnámig, de meg lehet kóstolni Kajmán-szigeteki, kameruni, jordániai és nigériai ízeket is, ezeknek az ételeknek a receptjét is tartalmazni fogja a könyv. Minden alapanyagot Pécsen szereztek be az ételekhez, így aki kedvet kap az egzotikus ízekhez a könyv alapján, maga is megveheti majd a szükséges fűszereket a városban.

kalmar lajos foto1

Összesen 49 külföldi és 1 magyar recept lesz a könyvben, amely várhatóan március közepén jelenik meg, magyarul és angolul, és országos terjesztésbe is kerül.

kalmar lajos foto6

A könyvben a borral társítható ételek mellé egy borajánló is készül: az egyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete a Pécsi Borozóval karöltve a Pannon régióban termelt borfajták közül választja ki az ételekhez passzoló italokat.

kalmar lajos foto13

További fotók az elkészült ételekről Kalmár Lajos Facebook oldalán láthatóak.

 

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter