Sok milliárdos Űrközpont épül a magyar kisfaluban

Gyulaházáról van szó, ami hamarosan gazdagabb lesz egy 3 milliárdos űrközponttal, ami még a falu polgármesterét is igencsak meglepte. Már benne is van a Magyar Közlönyben. Baranyában nem akarna valaki pályázni?

Nem várt ajándékkal kedveskedett a magyar kormány Gyulaháza apró, de annál dolgosabb közösségének. Az alig 2000 lelkes falucska polgármestere ugyanis bepályázott egy aprócska kiállítóteremre, de ehelyett egy 3 milliárdos űrközpontot kap majd.

hirdetés

Magyar Közlönyben meg is jelent: Tokaj, a Felső-Tisza és a Nyírség turisztikai fejlesztésének részeként épül meg majd a „space-központ” – írta meg az Index is.

A Nyíregyházától nem messze fekvő Gyulaháza világhíres, épp csak a világ nem tud róla. Itt született ugyanis a máig egyetlen magyar űrhajós: Farkas Bertalan. Leleményes a magyar, a falucska be is rendezett már egy “űrkiállítást” emiatt, sőt még Gagarin-szobrot is avattak korábban, de egy igazi, milliárdos űrközpontra álmukban sem mertek gondolni.

Gyulaházai hangulat.

Gyulaházai hangulat. Forrás: Google.

Bár a Szabolcs Online (Szon.hu) igen lelkendező cikket írt a témában, még ők is “első olvasatra elrugaszkodottnak” találták a gyulaházai Űrközpont ötletét. A polgármester szerint csak egy kiállítóteremre pályáztak, hogy a faluba kerülhessen a bezárt Közlekedési Múzeum űrrepülés-történeti kiállítása, és a repüléstörténeti anyag egy része. Ebből lett aztán a space-központ, bár hogy ez pontosan mit takar, és mi is ez az egész, az a Magyar Közlönyből nem derül ki, és a polgármesternek sincs fogalma róla.

– Az elmúlt év végén már egyeztettünk az illetékesekkel, azonban annyira friss a fejlesztést elfogadó határozat, hogy még nem tudok konkrétumokról beszámolni a beruházással kapcsolatosan – árulta el a lapnak Bardi Béla polgármester a Gyulaházára tervezett Space központtal kapcsolatban.

(via Index, Szon.hu)

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter