Végveszélyben a pécsi Dóri Ház?

Súlyos nehézségekkel kell megküzdenie az ország első gyermekhospice-házának, a Dóri Háznak, ahol a fizetésképtelenség miatt előfordult, hogy a villanyt is kikapcsolták, és gondot jelent a bérek kifizetése is – értesült a Magyar Nemzet. Bár a kormány már tavaly ígéretet tett arra, hogy társadalombiztosítási finanszírozással működhetnek majd a gyermekhospice-házak, ez máig nem valósult meg. A lap szerint  az országban sehol nincs olyan kórház, ahol működne gyermekek számára élet végi ellátást nyújtó osztály. 

Súlyos anyagi gondokkal küszködik az ország első gyermekhospice-háza, a pécsi Dóri Ház. Ma már minden hónapban problémát okoz, hogy miből finanszírozzák a nővérek, orvosok, terapeuták bérét, de az is előfordult, hogy kikapcsolták az áramot – írja az MNO. Gyura Barbara, a házat működtető Szemem Fénye Alapítvány elnöke azt monda a lapnak, hogy normatív támogatást nem kapnak az államtól, de az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) nemrégiben megítélt nekik ötmillió forintot, de már március óta várnak rá.

hirdetés

– Ez arra lesz elég, hogy rendezzük a Nemzeti Adó- és Vámhivatal felé fennálló tartozásunkat. Azonban a ház fenntartása havi 3-5 millió forintba kerül, ezt cégek, magánszemélyek adományaiból és pályázatokból igyekszünk kifizetni, a családok számára minden szolgáltatásunk ingyenes – magyarázta Gyura.

Tavaly még arról volt szó, hogy a kormány az egész országot lefedő, társadalombiztosítási finanszírozással működő gyermekhospice-ellátás megvalósításán dolgozik. A szaktárca akkor azt közölte: a már meglévő két gyermekhospice-ház mellé további három létesítését szorgalmazza. Úgy tűnik, ez a terv végül nem valósult meg.

(via MNO)

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter