A véred kell nekik! És egyelőre jobban is állnak, mint mi.

Hiába próbáltunk Pécsen – vagy bárhol az országban – céggel irtatni kullancsot, ez nem lehetséges. Nincs ma Magyarországon olyan engedélyezett szer, amit használhatnának, mi viszont vehetünk magunknak, már csak egy permetező kell.

Kullancsveszélyre általában különböző kenőcsöket, riasztókat ajánlanak, na meg a zárt ruházatot, ami kb. ezt jelentené a szakemberek szerint:

hirdetés
védőruha1

Nehezebb nyári túrákra ajánljuk – védelem az egész családnak!

Vagy ezt:

védőruha2

Könnyű sétára vágyik az erdőben? Válassza fehér szettünket! Védelem az egész családnak.

Szóval nyáron ugye ez egy vicc a 30 fokban.

Ha a családunkat mégis meg akarjuk óvni az egyre több helyen előforduló kis rohadékoktól, hogy legalább az udvaron ne legyen veszélyben a gyerek (vagy mi), akkor meg kell találni a megoldást a kullancsok kiirtására.

Két céget is megkerestünk, miután a belvárosban (!) és a Tettyén is előfordult kullancs támadás. Azt a tájékoztatást kaptuk, hogy jelenleg Magyarországon nincs engedélyezett szer, amivel ők dolgozhatnának, így nem is hívhatjuk őket kullancsot irtani. Azt is megtudtuk, hogy igény bőven lenne rá, de ha nincs mivel, akkor nem tehetik meg.

kullancs emberen

Viszont nincs minden veszve, mert a saját portáján mindenki majdhogynem azt csinál, amit akar. Ha valaki kullancsot akar irtani, akkor tud venni hozzá szert is a mezőgazdasági boltban, aztán lehet menni a kamrába bekeverni a vegyszert és felcsapni a permetezőt a hátra és indulhat a buli. Nekünk a Decis rovarölő szert ajánlották, ami jó kullancs ellen, bár a többi rovart is kinyírja. Így ha van kedvenc hangyájuk, akkor attól búcsút vehetnek.

2008-ban tiltotta be az Európai Unió az addig hssznált permetszert, szerintük ugyanis az az emberekre is káros lehet. Új szer viszont azóta sincs.  

Oltással lehet ugyan védekezni a kullancsok terjesztette betegségek ellen, de ezek ára nincs tisztában az unortodox gazdaságpolitikával, és egyre csak drágulnak. Ma körülbelül 30-40 ezer forintba kerül egy háromlépéses védőoltás egy kisebb családnak.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter