„Virágágyásoknál és permetkapuknál lennének fontosabb feladatok is”

Mi köze van egy pécsi jobbikos képviselőnek egy rettegett drogbáróhóz, és mit tanult a sztorijából? Ez is kiderül abból az exkluzív interjúból, amelyet Fogarasi Gáborral készítettünk.  

Már írtunk arról, hogy igencsak korán startolt el a 2018-as választási kampány Pécsett, ettől még tény: elindult. A napokban elsőként Fogarasi Gábor jelentette be, hogy a Jobbik jelöltjeként elindul az országgyűlési választásokon, a fideszes Csizi Pétert szeretné leváltani a poszton. A bejelentés apropóján készítettünk vele interjút (és tervezzük ezt a többi párt jelöltjei esetében is – a szerk). 

hirdetés
Fogarasi Gábor 32 éves és nőtlen, egyelőre szinte csak a politika tölti ki minden idejét, képviselő és frakció-titkár. Érettségije van, de politológusnak készül. Az R&B és a Hip-Hop a kedvenc zenei irányzata, és igazi klasszikus: a Szemtől szemben a kedvenc filmje Robert De Niroval és Al Pacinoval. Kedvenc olvasmánya sem semmi: Juan Pablo Escobar: Apám, a drogbáró című könyve, ami szerinte arra tanítja az olvasót, hogy mindenkinek joga van változni. 

Ha már a változásnál tartunk, Ön min változtatna, ha az emberek Csizi Péter helyére ültetnék?

Csizi Péter munkája nyomán kevés „wow-élményben” volt részem. A kertvárosi virágágyásoknál, vagy a permetkapuknál ugyanis lennének fontosabb feladatok is. Anélkül, hogy itt most valami hosszas felsorolásba fognék, inkább a lényeget mondom: a közérdek lesz a legfontosabb a munkámban, nem pedig az egyéni érdekek.

Mi Pécs három legnagyobb negatívuma manapság?

Szakmai teljesítmény helyett párt lojalitáson alapuló személyzeti politika; a városi döntéshozók nem számolnak az egyetemmel és az ottani szürkeállománnyal; valamint a mindezekből (is) következő elvándorlás.

Mi Pécs három legnagyobb erőssége?

“Az egyeteme, a zenéje és a történelmi-kulturális múltja”.

Korábban azt állította, az “eladósodás folyamatát meg tudják állítani” Pécsen. Honnan tudják, hogy pontosan mekkora a hiány?

Nagyságrendileg ismerjük csak, mert titkolják, a jelek azonban egyértelműek, ráadásul a hiány egy részét maga a polgármester ismerte el. Éppen azért kezdeményeztünk rendkívüli közgyűlést, hogy megismerhessük a teljes igazságot.

A polgármester szerint nincs csődhelyzet, az egész egy politikai akció az ellenzék részéről. 

Szerintem meg inkább a baracklekvár főzésről beszéljen, az hihetőbb. 

Mit tennének, hogy Pécs ne adósodjon el újra? De azt is kérdezhetném, hogy mitől lenne több bevétele Pécsnek, ha Önökön múlna?

Számos ötletünk van, csak néhányat mondok röviden.

“Azonnal leállítanánk az indokolatlan költekezéseket. Nem magánzsebekbe csatornáznánk a közpénzeket. Megkövetelnénk, hogy az adókoncepció elkészítésébe minket is vonjanak be. Közvetlenül és anyagilag segítenénk a pécsi vállalkozásokat, hiszen itt forgatják a pénzüket, a támogatásról pedig nem a politika, hanem egy független szakmai testület döntene. Valódi és szakmai alapon működő városmarketinget csinálnánk, hogy Pécs „eladható” legyen, a turisták pedig idehozzák a pénzüket”.

Ezek szerint nem ájultak el a Fidesz alatti pécsi fejlesztésektől, amelyek most már közelítik a 100 milliárdot összvárosi szinten?

Mindennek örülünk, ami jó, megépül vagy megszépül Pécsen, különösen akkor, ha eközben nem lopják el a pénz egy részét.  A Vásárcsarnok megújítását tudjuk támogatni például, de igen óvatosak lennénk az Aquaparkkal, amire ugyan szükség lenne, de óriási fenntartási költséget fog jelenteni a városnak. Az ipari parkok pécsi bővítésére elszórt milliárdok kidobott pénzek; a kezdetektől hangsúlyoztuk, hogy jelenlegi formájában meddő próbálkozásnak tartjuk, mert ettől nem lesz több cég a városban.

Ha a Jobbikon múlna, hogyan nézne ki Pécs 5-10 év múlva?

“Egy élhető, turisták által látogatott, rendezett várost látok, ahol minden téren biztonságban élhetnek a pécsiek”.

Azért, mert addigra elzavartuk a kiskirályokat, felszámoltuk a haveri állásokat és haveri vezetőket, őket valódi szakemberekre cseréltük, akik megdolgoznak a fizetésükért. Lezártuk a „fideszes modernizációt” is, ami miatt több mint 10 ezer ember hagyta el a várost.

OK_csik

(Fogarasi Gábor nem személyesen, hanem írásban tudta vállalni az interjút, ami jellegéből adódóan kizárja a spontán reakciók lehetőségét és ezek leírását, bemutatását is. A fenti szöveget megjelenés előtt szerkesztettük és a tartalmat egyeztettük a politikussal – a szerk.)

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter