Visszaélt egyeduralmával a Tettye Forrásház

Túlszámlázták az egyik szolgáltatásukat, emiatt a Gazdasági Versenyhivatal pénzbüntetést szabott ki a cégre. 

A Tettye Forrásház Zrt. visszaélt gazdasági erőfölényével, mert 2011. májusától túlzottan magas díjat kért a fogyasztóitól a mellékvízmérők szakszerűségi vizsgálatáért, ezért 1 millió 300 ezer forint bírságot szabott ki a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) és megtiltotta a jogsértő magatartás további folytatását is – közölte a GVH hétfőn az MTI-vel.

hirdetés

A GVH megállapította, hogy a Tettye Zrt. monopolhelyzetben van a szolgáltatási területein, vagyis Pécsett és környékén, ahol közel 170 ezer fogyasztóval áll kapcsolatban. Figyelemmel az ivóvíz-szolgáltatás közüzemi jellegére, valamint a szolgáltatásra és a kapcsolódó mellékvízmérő szakszerűségi vizsgálatára, a GVH – közgazdasági elemzési módszerek alapján – úgy ítélte meg, hogy a Tettye díja jelentősen eltér a szolgáltatás nyújtásával összefüggő, gazdaságilag indokolt költségektől és a tisztességes nyereséghez szükséges szinttől.

A versenyhatóság elemzése szerint a Tettye jóval többért végezte el a munkát, mint a piaci vállalkozók. A Tettye Zrt. nem igazolta, hogy e költségek indokoltak volnának a szolgáltatáshoz, ezért a GVH megállapította, hogy a társaság a díjakat a fogyasztók számára hátrányosan, tisztességtelenül és túlzottan magasan állapította meg.

A GVH a bírság kiszabásakor figyelembe vette, hogy “a kizsákmányoló jellegű visszaélés egy jogi monopólium által valósult meg”.

A GVH szerint a Tettye Zrt. a versenyfelügyeleti eljárás alatt tovább növelte a fogyasztókat terhelő költségeket, annak ellenére, hogy ismerte a GVH Versenytanácsa előzetes álláspontját, illetve a versenyhatóság korábbi – hasonló ügyekben hozott – döntéseit is.

A Tettye szerint a GVH vizsgálata egyoldalú – Nem is értenek vele egyet

A Tettye Forrásház Zrt. megalakulása óta arra törekedett és törekszik most is, hogy szolgáltatásait a lehető legjobb minőségben, a lehető legolcsóbban biztosítsa a felhasználóknak – írták kérdéseinkre a cégtől.

“A társaság nem ért egyet a Gazdasági Versenyhivatal vonatkozó állásfoglalásával és az eljárás során alkalmazott vizsgálati módszerrel, amely egyetlen nézőpontból, egy adott gyakorlatot vizsgált, egymástól eltérő díjstruktúrákat összehasonlítva. A GVH nem vette figyelembe azt a dokumentált tényt sem, hogy a Tettye Forrásház Zrt. az érintett tevékenység, lakossági szolgáltatás során több kedvezményt nyújt a felhasználóknak, és számos más díjcsökkentő intézkedést hozott, amelyek miatt összességében ma több milliárd forinttal olcsóbb szolgáltatása” – közölte a társaság.

Azt írták még, hogy ennek ellenére kénytelenek ugyanakkor elfogadni a GVH döntését, és az ebből következő változásokat megteszik.

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter