ZEN: buszjegyet vásároltak a pécsi politikusok

A Pécsi Tudományegyetem Zéró Emissziós Napokat (ZEN) hirdetett meg május 30. és június 5 között, mely során nemcsak intézmények, hanem magánszemélyek is kipróbálhatják, milyen az, ha maguk építik a „virtuális erőművet”. A program célja a környezetbarát közlekedési módok népszerűsítése. Intézmények, cégek, iskolák és magánszemélyek csatlakozhatnak a programhoz, egy az Egyetem által megnyitott regisztrációs felületen, ahol minden résztvevő pontosan nyomon követheti mérőszámokon alapuló saját környezettudatos közlekedését.

Pécs útjain jelenleg több mint ötvenezer autó fut. Ám az autókra egyre többen gondolnak úgy, mint a környezet ökoszisztémáját veszélyeztető, károsító közlekedési eszközre. Ez a kár sok minden lehet a globális felmelegedéstől kezdve az üvegházhatású gázokon át a szmogig, a zajig és a hulladékig. Mindazonáltal, a XXI. század egyik legizgalmasabb tulajdonsága, hogy a közlekedési fajták végtelen számú választását tárja elénk. A kerékpár, magicpie, segway és társaik mellett hónapról-hónapra látnak napvilágot különféle fejlesztések és azok kombinációi.

hirdetés

Érdemes próbálkozni a közlekedés ezen alternatív formáival, mert gyors, hatékony, környezetbarát és mindemellett szórakoztató is.

A városokban jellemzően a gyaloglás és a biciklizés a legtisztább közlekedési mód, amelyek emissziós kibocsátása csak a gyalogos és a kerékpározó táplálékának előállításához, valamint a bicikli gyártásához kapcsolódik. Ha hetente csak két napot autómentesen közlekedünk, akkor átlagosan 1,8 tonna üvegházhatású gáz légkörbe történő kijutását akadályozzuk meg, amellyel lényegesen támogatjuk a fenntarthatóbb, egészségesebb városi környezetet.

kovari_janos_emisszio_vallalas_hetnapos_buszberlet-800x445

Az autómentes közlekedés programmal a PTE hozzájárul a nemzeti és az uniós dekarbonizációs törekvésekhez. Az Európai Unió mérséklési törekvésének értelmében, az EU 2050-re 60%-kal kívánja csökkenteni a közlekedéshez kapcsolható üvegházhatású gázok kibocsátását az 1990-ben mért szinthez képest.

Ma Páva Zsolt, Pécs polgármestere és Kővári János, az Európa Zöld Fővárosa program zöld biztosa vásárolt buszbérletet, hogy ezzel csatlakozzanak a ZEN-hez.

A Tüke Busz ugyanis a programhoz kapcsolódóan forgalomba hozott egy hétnapos bérletet, amelyet most a háromnapos áráért lehet megvásárolni.

– A tegnapi újabb özönvíz is megmutatta, már nem először, hogy tennünk kell a klímaváltozásért – mondta Kővári János. – Azok az idők már régen elmúltak, amikor még elég volt a beszéd. Az Európa Zöld Fővárosa pályázat, és ezzel kapcsolatos zöld fejlesztések, életmódváltás a fenntarthatóság céljait szolgálják.

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter