“A Zsolnay gyár tulajdonosa pécsi cégeket készül megzsarolni” – állítják a Mattyasovszky-Zsolnay családtagok

Akiket eközben éppen ki akar zárni a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt.-ből az igazgatóság, mert azt állítják: visszaéltek a védjegyekkel. A Zsolnay örökösök szerint azonban éppen arra készül Bachar Najari, amivel őket vádolták meg. Sőt, úgy látják, “a gyár végóráit éli”!

Sokáig úgy tűnt, hogy egy éve véget értek a Zsolnay gyár körüli botrányok, de most mintha újabb fejezetek nyílának ebben a történetben.

hirdetés

Tegnap írtunk arról, hogy a Zsolnay örökösöket akarja kizárni a gyár részvényesei közül a Zsolnay Porecelánmanufaktúra Zrt. igazgatósága. A gyár tulajdonosa, Bachar Najari jogi képviselője azt mondta ugyanis lapunknak, hogy dr. Mattyasovszky-Zsolnay Viktor és Mattyasovszky-Zsolnay Zsófia rosszhiszeműen visszaélt a Zsolnay védjeggyel, erről pedig bírósági ítéletük is van. Mindezek miatt kell őket kizárni a részvényesek közül. A teljes cikket IDE KATTINTVA lehet elolvasni.

Az ügyvéd állításaira akkor azonnal nem tudott reagálni Mattyasovszky-Zsolnay Viktor és Mattyasovszky-Zsolnay Zsófia, de ezt most megtették írásban. Közösen aláírt, részletes reagálást küldtek szerkesztőségünknek. Ebben az igen részletes válaszban írják azt is, hogy

“Miközben a felszínen ezzel az újabb botránnyal próbálják az emberek figyelmét elterelni (mármint a gyár tulajdonosa – a szerk.), addig a háttérben gátlástalan lépés készül: a pécsi polgárok, vállalkozások és a város jogai ellen. Jelezzük:

újabb olyan védjegybejelentések megtételét észleltük, amelyeknek más célja aligha lehet, mint hogy azok birtokában Pécs városa, pécsi cégek és tisztességes pécsi vállalkozások zsarolhatóvá váljanak névhasználati követelésekkel a gyár többségi tulajdonosa által.

Éppen arra készülnek, amivel épp minket próbálnak besározni.

Ezért kerülhetett nemrégiben beadásra a családunk által Pécs városa számára adományozott Zsolnay kút bikafejének levédetése, amely ma már szeretett városunk egyik központi logójává vált és amit számos városi cég ill. vállalkozás használ nagy megelégedéssel (pl. Tüke-kártya, Pécsi Zoo, Pécsi keksz, stb.), továbbá a város polgárai által talán legjobban kedvelt ikonikus szórakozóhely, a N-eozin vendéglátóhely/ek/ elnevezése.

Ne legyen kétség, ahogy korábban a Zsolnay Örökségkezelő Kht megkapta a fizetési felszólítást a gyár vezetőitől, úgy hamarosan ezek a pécsi vállalkozások is számíthatnak a Manufaktúrától érkező „jószándékú” levelekre.

Most még nem késő észbe kapni és az illetékeseknek jog eszközeivel cselekedni a város polgárai ellen tervezett újabb megdöbbentő akció ellen”.

zsolnay vili2

A családtagok teljes reagálása

Teljes terjedelmében mutatjuk dr. Mattyasovszky-Zsolnay Viktor és Mattyasovszky-Zsolnay Zsófia reakcióját és álláspontját mindazon állításokra, amelyet tegnapi cikkünkben írtunk.

“Biztos az, hogy minket kell kizárni a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt-ből???

Őszinte sajnálattal és megdöbbenéssel olvastuk, hogy sajtónyilvánosságra került a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. külföldi tulajdonosának és gátlástalan pécsi jogászának ellenünk folytatott abszurd és értelmetlen ámokfutása. Sajnos ez az egyoldalú háború több mint 4 éve tart. Ezt a személyeskedő bosszúhadjáratot mi a Zsolnay gyár – amúgy is romokban lévő – maradék „jóhírének” védelme miatt a végletekig takargattuk; szerettük volna a sajtó nyilvánosságától távol tartani. Látjuk, ez nem fog sikerülni. Úgy tűnik, a manufaktúra tulajdonosainak az a fontosabb, hogy folyamatos botrányokozásukkal a végsőkig lerombolják a Zsolnay gyár megmaradt renoméját.

Természetesen joga van a külföldi tulajdonosnak az eddigi „áldásos tevékenységét” a mi kizárásunkkal és az ezzel kapcsolatos újabb botránykeltéssel folytatni. Megtette ezt két éve Pécs városával is, most rajtunk a sor, hisz 4 éve fenyeget minket. Történik pedig mindez azóta, amióta jeleztük, hogy megkísérelték a Zsolnay gyár porcelángyártásra vonatkozó védjegyét „kiszervezni” a saját tulajdonú cégükbe.

Sejthető, hogy akkori leleplezésünkkel számos tervük meghiúsult és ezért dühösek ránk. Sajnáljuk. Ha tényleg a mi jelképes néhány részvényünk jelent veszélyt erre a gyárra, akkor valóban ki kell minket onnan hajítani! Talán verőlegényeket is lehet ránk küldeni vagy le is lövethet minket, biztos mindent megérdemlünk, a mi sorsunk itt amúgy is lényegtelen. Családunk túlélte az államosítást, elvették mindenünk, szeretteinket bebörtönözték, kitelepítették vagy épp csak elüldözték, földönfutóvá tették. Most pedig ezek a „kedves”, „fedhetetlen múltú és jellemű”, „nagy tiszteletnek örvendő” „makulátlan” emberek megpróbálnak utolsó maradék kis jogunktól is megfosztani minket, lelkük rajta, tegyék, megszoktuk már.

Hatalmas anyagi ráfordításainknak köszönhetően valóban sok védjeggyel rendelkezünk, melyeket a jogszabályi előírásokat mindenben betartva a saját törvényes jogaink érdekében helyeztünk védelem alá. Az egyik ezzel kapcsolatos peres ügyben pár hete egyébként valóban született egy rendkívül szerencsétlen első fokú ítélet. Szerencsétlen az ítélet, mert gyakorlatilag azt mondja ki, hogy Zsolnay szóra védjegyet bárki bejegyeztethet csak mi ketten nem, mert mi a gyárban részvényekkel rendelkezünk. Azonban az ítélet jelentős mértékben mást tartalmaz, mint amit a védjegyjogban – igencsak járatlannak tűnő – Bodnár „ügyvéd úr” tényként tálal, aki összemossa a személyiségijogi és a védjegyügyek tényeit. Természetesen az általa meghivatkozott nem jogerős ítéletet megfellebbeztük és vélhetően azért próbál a manufaktúra ellenünk most egy általuk is elismerten nem jogerős ítélet alapján fellépni, mert a fellebbezést már olvasva ők maguk sem bíznak a számukra kedvező másodfokú ítéletben.

Ez az ítélet egy olyan ügyben született, amelyben a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. egy ruházati cégnek adott – jogalap nélkül – engedélyt a Zsolnay név használatára. Mindezt úgy tette, hogy A Zsolnay cégcsoport állami tulajdonú részesedésének térítésmentes önkormányzati tulajdonba adásáról szóló 2289/2005. (XII. 22.) Korm. Határozat 6.1.a) pontja kifejezetten megtiltotta az ilyen jellegű használatba engedést, ráadásul a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. hatályos Alapszabályának 15.1.t/ pontja értelmében eleve a Zrt. közgyűlésének kizárólagos hatáskörébe tartozik minden, a védjegy, név, logó stb. használat átengedése tárgyában hozott döntés, amihez Pécs városának kimondott egyetértése szükséges.

A Manufaktúra vezetőinek a mi vegzálásunk helyett sokkal inkább arról kellene számot adnia, hogy a Kormányhatározat tiltása ellenére, a Zsolnay gyár közgyűlésének és Pécs városának hozzájárulása nélkül milyen jogon adtak engedélyt a Zsolnay név használatára egy teljesen kívülálló gazdálkodó szervezetnek!

Amúgy pedig ha egy nem jogerős ítélet alapján kezdeményezni lehet egy tag kizárását, akkor csak remélhetik, hogy senki nem fogja Bachar Najari kizárását is kezdeményezni, hisz nem oly rég 300 millió forint kártérítés megfizetésére kötelezték őt első fokon – egy elég nagy port kavart ügyben.

A sajtó tisztelt munkatársai és döntéshozói is felelősek abban, hogy tényelemzés és az alapos munkával feltárt valóság helyett a gyárvezetés dezinformációs nyilatkozatai után mennek és kritika nélkül adnak a valótlan állításoknak helyt. Pedig nyilvánvaló, hogy a folyamatos, évek óta tartó botrányokozást a valóság elfedésére tudatosan használják a gyár vezetői.

A Zsolnay gyár tragikus helyzete: nem mi mondjuk ezt, a számok beszélnek önmagukért /a társaság 2017-évi nyilvános beszámolója szerint/:

– A Zsolnay gyár éves árbevétele 2017-ben a felére, 368 millióra esett vissza. Az egykor nagyhírű márka export bevétele a 2016-os rendkívül alacsony 46 millióról 6 millió forintra zuhant. – A cég eredménye tavaly 86 millió ft veszteség!!!

– A korábbi 150 feletti dolgozói létszám a 2016-os 94 főről 2017-re már 70 főre zsugorodott, abból is csak 60 fő a fizikai dolgozó és abból is csak 53 fő a teljes munkaidőben foglalkoztatott.

– A legdrámaibb pedig hogy társaság saját-tőkéje a jegyzett tőke 2/3-a alá csökkent így azonnali döntést kellett hoznia a cég néhány héttel ezelőtti közgyűlésének a jegyzett-tőke 500 azaz ötszáz millió forint értékű leszállításról, különben a cégbíróság törlési eljárást indított volna a társaság ellen.

– Szinte már tragikomikus pedig az, hogy az igazgatóság a cég eredményei közt azt emeli ki, hogy megnyerték a volt dolgozóik ellen indított kártérítési pereket és ebből lesz a gyárnak 25 millió Ft bevétele. /Ezt az összeget könyvelt tényként kezelik, így jött ki a társaság 86 millió forintos vesztesége./

És most a gyár jogásza azt állítja, hogy a 360 milliós árbevételű cég (Zsolnay gyár) 60 millió forintot (!!!) költött arra, hogy az egykori gyáralapító leszármazottai ellen harcoljon, /miközben nincsen pénze a tulajdonosnak magára a gyárra/, hogy azok ne tudjanak a saját nevük alatt vállalkozni ebben az országban. Tudnillik itt messze nem porcelángyártásról és az ahhoz kapcsolódó védjegyekről van szó. Tehát ne legyen félreértés, nem porcelángyártás miatt vádolnak minket, hanem amiatt hogy a gazdaság teljesen más területén működve, több tucat pécsi családnak munkát adva, bőrdísztárgyakat tervezünk és gyártunk egy több évtizedes helyi vállalkozást is segítve!! És ezzel tesszük – állítólag – tönkre a Zsolnay gyárat!

Szóval egy 360 millió árbevételű cég erre költ állítólag 60 millió forintot. Kísért minket a gyanú, hogy ez vagy egy szokásos gátlástalan hazugság vagy a hűtlen kezelés tipikus esete. Látjuk, hogy – megbízóihoz hasonlóan – a cég jogásza sem riad vissza valótlanságok közlésétől, hisz teljeséggel hazug az az állítás, hogy mi „több millió forintot vettünk fel pécsi vállalkozóktól védjegy-használat címén.” Bár így lenne!

Ők viszont valóban közel 60 milliós kárt okoztak üzleti partnereinknek – öncélú, rosszhiszemű pereskedéseikkel.

Tegyük hozzá ezek után, hogy a tegnap megjelent cikkben nyilatkozó jogász vádol ebben a városban sokakat hűtlen kezeléssel. Őszintén reméljük, hogy eljön még az az idő, amikor ennek a „pécsi jogásznak” is számot kell adnia Pécs város polgárai előtt, hogy mely ügyekben terheli felelősség azokért a visszafordíthatatlan folyamatokért, amelyek hozzájárultak e gyár szerencsétlen sorsához.

És ő az a jogász, aki a kamera előtt pózolva büszkélkedik, hogy végre 120 szerencsétlen sorsú pécsi munkáscsalád ellen végrehajtási eljárást indíthatott, majd nem sokkal később közösségi hálós ismerősei előtt már azzal kérkedik, hogy épp ennek az ügynek köszönhetően milyen menő új vitorlát vásárol a luxus vitorláshajójára.

A Zsolnay gyár a végóráit éli. Tudja ezt természetesen külföldi tulajdonosa is. Egy cél vezérli: hogy még mielőtt összedől mint egy kártyavár, megpróbálja eladni az egyetlen megmaradt értékét, az un. „ZSOLNAY márkanevet” – ami szerinte kizárólag az övé – méghozzá egy teljesen abszurd, több milliárdos összeget áhítva. És feltehetőleg úgy érzi, hogy belezavarunk az ő alkupozíciójába. Ezért a föld színéről is elsöpörne minket, bármi áron….

Biztos az, hogy minket kell kizárni a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt-ből???

UTÓIRAT: Végül pedig tudatnunk kell azt is, hogy miközben a felszínen ezzel az újabb botránnyal próbálják az emberek figyelmét elterelni, addig a háttérben gátlástalan lépés készül: a pécsi polgárok, vállalkozások és a város jogai ellen. Jelezzük: újabb olyan védjegybejelentések megtételét észleltük, amelyeknek más célja aligha lehet, mint hogy azok birtokában Pécs városa, pécsi cégek és tisztességes pécsi vállalkozások zsarolhatóvá váljanak névhasználati követelésekkel a gyár többségi tulajdonosa által. Éppen arra készülnek, amivel épp minket próbálnak besározni. Ezért kerülhetett nemrégiben beadásra a családunk által Pécs városa számára adományozott Zsolnay kút bikafejének levédetése, amely ma már szeretett városunk egyik központi logójává vált és amit számos városi cég ill. vállalkozás használ nagy megelégedéssel (pl. Tüke-kártya, Pécsi Zoo, Pécsi keksz, stb.), továbbá a város polgárai által talán legjobban kedvelt ikonikus szórakozóhely, a N-eozin vendéglátóhely/ek/ elnevezése. Ne legyen kétség, ahogy korábban a Zsolnay Örökségkezelő Kht megkapta a fizetési felszólítást a gyár vezetőitől, úgy hamarosan ezek a pécsi vállalkozások is számíthatnak a Manufaktúrától érkező „jószándékú” levelekre. Most még nem késő észbe kapni és az illetékeseknek jog eszközeivel cselekedni a város polgárai ellen tervezett újabb megdöbbentő akció ellen.

Írták: Mattyasovszky-Zsolnay Zsófia és Mattyasovszky-Zsolnay Viktor”

Ezek pedig a családtagok szerint a vonatkozó védjegy-bejegyzések.

bikafej vedjegy neozin védjegy

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter