Zsebben van-e az őszi győzelem Pécsen?

Mármint kinek??? Akad itt pár dilemma.

A címben szereplő kérdésre egyszerű a válasz:

hirdetés

senkinek nincs zsebben semmi. Se a Fidesznek, se az ellenzéknek: se együtt, se külön-külön.

Noha az utóbbi öt év legtöbb szavazatát kapta a Fidesz Pécsen, sokat erősödött a párt az elmúlt időszakban, az ősz még messze van. A baloldalt (MSZP, DK) és a liberálisokat (Momentum) ugyan elfenekelték a Fidesz pécsi szavazói az EP-választáson, az LMP és a Jobbik pedig gyakorlatilag a megszűnés közvetlen közelébe sodródott a városban a számok alapján; az inkább jobbra szavazók nem dőlhetnek hátra.

Elég ugyanis egy kis hiba, egy rossz fideszes polgármesterjelölt, hiteltelen képviselőjelöltek és a minimális fideszes előny, ami most még megvan; azonnal semmivé foszlik majd.

Ugyanez viszont a balliberális oldalra, avagy összellenzékre is igaz, noha ígérni mindig könnyebb, mint beváltani az ígéreteket és kormányozni. Ott sem lehetnek biztosak semmiben, ráadásul azon a térfélen még egymást is utálják és veszekednek egyfolytában. 

Komoly hiba lenne tehát az ellenzék részéről úgy kalkulálni, hogy minden nem fideszre adott szavazat őket erősíti majd.

Ez ugyanis szinte biztosan nincs így, a fidesz-ellenes szavazók közül sokan nem voksolnának át más baloldali, liberális pártra, vagy álfüggetlen és álcivil jelöltre; sokkal inkább maradnak otthon majd ősszel, és küldik el a francba a trükközőket. Mert vannak becsületes harcosok is, akiknek van tartása, hite és hűségesek az elveikhez; nem a puszta gyűlölet vezérli őket.

A pécsi ellenzéknek komoly hitelességi problémái vannak, és erősen kétséges a hozzáértésük, felkészültségük is, a polgármesterjelöltjük pedig szinte ismeretlen, és meglehetősen erőtlennek is tűnik.

A Fidesz esetében pedig az a kérdés, hogy tudják-e tartani őszig az előnyüket;

illetve, hogy képesek-e még annyi reményt, annyi pozitív érzést nyújtani, amennyi elég lesz az újabb győzelemhez? Mindezek mellett az sem elhanyagolható kérdés, hogy az inkább jobboldali, de civil és vallásos keresztény körökben népszerű, független Kővári János (Szövetség Pécsért, Összefogás Pécsért Egyesület) tényleg elindul-e a polgármesteri székért, ahogy azt korábban bejelentette, vagy hajlandó lesz erről lemondani és mégsem száll szembe a Fidesszel, vagyis nem osztja meg a jobboldalra menő szavazatokat.


 

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter