Zsolnay háború 2.0?

Amiről azt hittük, vége van, az nem ért véget. Ezúttal Pécs új kerámia cége csapott le a Zsolnay névre, ha hinni lehet a Zsolnay gyár ezirányú közleményének. A Ledina időközben reagált és azt is elárulták, miért akarják levédetni a Zsolnay-t.

“A Ledina Kerámia Kft. közvetett tulajdonosa újabb támadást indított a Zsolnay ellen, ugyanis 2016. szeptember 1. napján kezdeményezte a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál a „Zsolnay” márkanév saját nevére történő védjegybejegyzését” – írja a Zsolnay gyár.

hirdetés

A Zsolnay Porcelánmanufaktúra szerint “figyelemre méltó, hogy a Ledina Kerámia Kft. felügyelőbizottságában dr. Szabó Iván mellett, Páva Zsolt pécsi polgármester további két bizalmi embere dr. Mikes Éva és dr. Túri Attila foglal helyet”. Ezért ők arra a következtetésre jutottak, hogy a Ledina az önkormányzathoz köthető, annak ellenére, hogy a város vitatható körülmények között eladta azt még augusztusban.

“Láthatóan az önkormányzat és a hozzá közel álló vállalkozói kör nem tett le arról, hogy Pécsett, a Zsolnay márkanevet bitorolva porcelángyártásba kezdjen, megkárosítva ezzel a Zsolnay brand jogos tulajdonosát a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt-t.” – közölte a cég.

Kerestük a kétmilliárdos pécsi gyárat építő Ledina Kerámiát, ott azt mondták, hamarosan közleményben fognak reagálni a Zsolnay “vádjaira”.

Kétmilliárdos porcelángyár startol Pécsen – OK!PÉCS

Erőteljesen felpörögni látszik a pécsi kerámigyártás, mióta kikerült az önkormányzat kezéből és egy magánbefektetőhöz került a Ledina Kerámia. Belsős, dolgozóktól származó információk szerint már az új gyárral ismerkednek az emberek, a szükséges gépek beszerzése folyik éppen. A cég telephelye a Nyugati Ipari úton van – tudomásunk szerint.

UPDATE: A Ledina Kerámia semmiben nem akarja utánozni a Zsolnay gyárat

Ahogy ígérték, közleményben reagált a Ledina a fentiekre. Eszerint: “Számos téves, féligazságokat tartalmazó, egyoldalú közleményt jelentetett meg a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt., amelynek láthatóan az a célja, hogy továbbra is fenntartsa „a háborús hangulatot” a médiában és a nyilvánosságban egyaránt”.

Már kirúgták az önkormányzat embereit

Erdei Viktor, a Ledina ügyvezetője azt írta, szeretné világossá tenni, hogy a Ledina Kerámia Kft. 100%-ban magyar tulajdonban lévő, itthon adózó cég, amelynek semmi köze nincs a Pécsi Önkormányzathoz, vagy a közleményben említett „felügyelőbizottsági tagokhoz”, mivel utóbbiaktól az új tulajdonos egyik első intézkedése volt megválni!

– Kettős cél hívta életre Magyarország új kerámiagyártó cégét a pécsi Ledina Kerámia Kft.-t. Küldetésünknek tekintjük a több mint egy évszázados pécsi kerámia és porcelángyártás hagyományainak ápolását, értékeinek, tudásának megőrzését, de továbbfejlesztését is. A Ledina Kerámia Kft. gyártástechnológiájának alapját a csúcsminőségű gépek, berendezések valamint a legújabb 3D és digitális technológiák innovatív kombinációja adja. A Ledina Kerámia új, fiatalos és a modern kor minden követelményét kielégítő termékcsoporttal kíván az európai piacra lépni, amelyet hamarosan a nyilvánosság számára is bemutat a Társaság új gyárában – közölte a cégvezető.

Na, de mi van a Zsolnay védjeggyel?

Ezzel kapcsolatban a cég közölte, a Ledina Kerámia főtulajdonosa “felelősséget érez a ‘Zsolnay kultúra’ fenntartásában és tovább élésében, amelyet – láthatóan – a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. nem tud biztosítani. Az érintett áruosztály levédésére éppen azért volt sürgősen szükség, mert az – a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. mulasztása miatt – védtelenné vált. A Ledina Kerámia Kft. tulajdonosa szoros együttműködést igyekszik kialakítani a Zsolnay család két tagjával annak érdekében, hogy valamennyi, a Zsolnay örökséggel kapcsolatos jog végre biztos helyen legyen, mert csak így látja biztosítottnak a név és a kultúra hosszú távú fennmaradását és mindannak az értéknek a megőrzését és Pécsett tartását, amely a Zsolnay-t az elmúlt 160 évben jellemezte” – zárul a viszontközlemény.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter