A Zsolnay-kód: a titok nyomában

zsolnay kód

Új kalandregény született a híres, pécsi Zsolnay családról. Sőt, nem is csak kalandregény, hanem ennél valamivel több. A művet tegnap este mutatták be Pécsen.

Egy legendás gyáralapító…
Egy eltökélt fazekas világraszóló felfedezései…
Júlia, Miklós és Teréz – a Zsolnay-testvérek mindent elsöprő tehetsége…
Vay, egy műgyűjtő, akit csillapíthatatlan szenvedély fűz a Zsolnayakhoz.

hirdetés

A pécsi Zsolnay család titka csaknem százötven éve foglalkoztatja a közvéleményt, nem véletlenül. A Zsolnay azon kevés, 19. századi vidéki polgári családok egyike, amelyek ma is közismertek Magyarországon. Kivételes személyiségek sora alkotta a családot, így tudtak dacolni azzal a számtalan kihívással, amelyet a 19. és 20. századi történelem tartogatott számukra.

Tolvaly Ferenc történelmi dokumentumokon alapuló, lenyűgöző regénye a titok nyomába ered: mivel magyarázható a Zsolnayak sikere, hogyan tudtak világszínvonalú értéket létrehozni úgy, hogy a szükséges feltételek közel sem voltak adottak? A titok megfejtése a családtagok személyiségében rejlik, e személyiségeket pedig a könyvben a gyáralapító lánya, Mattyasovszky-Zsolnay Teréz személyes hangú, részben fiktív naplóin keresztül ismerhetjük meg. A regény így egyszerre család- és gyártörténet, továbbá belső utazás, Teréz belső lélekútjának magával ragadó története.

A szerző, a polgármester, Mattyasovszky-Zsolnay Zsófia és a legismertebb magyar Zsolnay műgyűjtő, Törő István mutatták be a regényt csütörtök este.

Zsolnay Vilmos személye és élete Pécsen igazi legenda, ám hogy ebből mi a valóság és a mi a képzelet szüleménye, azt nehéz megítélni – hangzott el. Az viszont biztos, hogy Pécs büszke lehet Zsolnayra, aki máig követendő példa lehet – nem csak tükéknek.

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter