Zsolnay-tulajdonos: Ki akarnak rúgni Pécsről!

Nemzetközi sajtótájékoztatót tartott Bachar Najari. Igen keményeket mondott! Nem Pécsett tartott sajtótájékoztatót, hanem Budapesten – külföldi újságírók előtt. Úgy tudjuk azért, mert szerinte a pécsi médiát kilóra megvette a politika.

Alaptalan támadásokkal és trükkökkel akarják felszámolni a Zsolnay-gyárat a többségi tulajdonos Bachar Najari szerint, aki a gyár körüli hírekről tartott sajtótájékoztatót Budapesten. Najari és felesége, a Zsolnay Zrt. igazgatóságát vezető Cséplő Petra szerint a gyárban kisebbségi tulajdonos önkormányzat egy érdekcsoport nevében másfél éve próbálja lejáratni és gyengíteni a céget, most pedig egy olyan szerződésre hivatkozva indulhat el a felszámolás a cég ellen, ami a többségi tulajdonos szerint nem is létezik – számol be az Index.

hirdetés

Az OK!PÉCS is megírta, hogy napokban felszámolást kezdeményezett egy cég a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. ellen. Ez az a cég, ami megvette a Magyar fejlesztési Banktól a Zsolnay több mint 400 milliós tartozását.

Csakhogy Cséplő Petra szerint az a szerződés, aminek a számára hivatkozva kezdeményezték a cég felszámolását, nem is létezik, éppen ezért bírósághoz fordultak – számol be az Index. Ennek ellenére a napokban várhatóan megjelenik majd a gyárnál egy kirendelt vagyonfelügyelő, akinek alá kell majd írnia a menedzsment döntéseit, de a cég vezetői azt mondják, nem fogják hagyni a Zsolnay felszámolását. A West Hungária Bau amúgy Cséplő állítása szerint egyszer már jelentkezett a Zsolnaynál, amikor

azt kérték Najaritól, hogy adja át a Zsolnay 51 százalékát és a menedzsmentjogokat, cserébe megtarthat egy 10-20 százalékos részt a cégben, és „békén hagyják”.

A tulajdonos azt kérte, álljanak elő egy ennél jobb ajánlattal – írja a lap tudósítója. Najari szerint a céget az uniós támogatások, valamint a nagy épületfelújítási projektek és a pirogránit üzletág jelentette nagy üzleti lehetőségért akarja megszerezni egy lobbicsoport.

A svájci és szír származású Bachar Najari 2013-ban vásárolta meg a Zsolnay-gyárat az önkormányzattól, amit, ahogy elmondta, az előző tulajdonos 1 forintért adott vissza az önkormányzatnak. Najari állítása szerint közel egymilliárd forintot fektetett be a cégbe a saját tőkéjéből, dolgozott a cég külföldi bolthálózatán, két év alatt pedig jelentősen csökkentette a Zsolnay veszteségét.

Najari azt mondta az Index szerint, a cég egészen addig jól ment, amíg a kisebbségi tulajdonos önkormányzat, egészen pontosan Páva Zsolt pécsi polgármester pár hónappal ezelőtt azt nem mondta a nyilvánosság előtt, hogy a gyár a csőd szélén áll, majd erre hivatkozva kérte a kormányt, hogy nyilvánítsák nemzetgazdaságilag kiemelt beruházásnak a céget. Ez azzal jár, hogy a cég felszámolását az állam végezheti.

Budapest, 2016. június 14. Cséplő Petra, a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. igazgatóságának elnöke (b) és férje, a szír-svájci Bachar Najari, a Zsolnay főrészvényese sajtótájékoztatót tart a budapesti Buddha-Bar hotelben 2016. június 14-én. MTI Fotó: Kallos Bea

Cséplő Petra és férje Bachar Najari

A többségi tulajdonos szerint ezek a hírek komoly veszteséget okoztak a cégnek, mert külföldi és belföldi partnerek is kiálltak a cég mögül. Éppen ezért kezdeményezte, hogy a közgyűlés kezdeményezze a kisebbségi tulajdonos, az önkormányzatot képviselő Pécs Holding kizárását. Ez után a közgyűlés után pár nappal megjelent a cégnél a NAV, és razziát tartott, a nyomozás pedig azóta is tart. Majd a NAV-razziát követően nem sokkal a Zsolnay kapott egy levelet, hogy fizesse ki a több mint 400 millió forintos tartozását.

Az önkormányzat időközben alapított egy céget Ledina Kerámia Kft. néven, azzal a céllal, hogy átvehesse a gyárat és annak nevét a felszámolás után. A Ledina már a Zsolnay több mint 100 dolgozóját is leigazolta, akik a NAV vizsgálatára hivatkozva mondtak fel a Zsolnaynál. Najari azt mondta a sajtótájékoztatón – számol be a lap, úgy hallotta, hogy

a dolgozókat az önkormányzat elhívta egy megbeszélésre, és azt mondta nekik, hogy ha nem mondanak fel a Zsolnaynál, akkor nemsokára nem lesz munkájuk, mert a gyár nem fog tudni fizetni. Najari szerint ez természetesen nem igaz, mert a cég fizetőképes.

Najari azt is mondta, hogy a cég nemcsak hogy nincs a csőd szélén, de két, összesen 500 millió forintos projekten is dolgozik Budapesten, a Párizsi Udvar felújításán a Market Építővel, és a Vár felújításán, és csak ezekből már pozitívan tudnák zárni az idei évet. A Zsolnay tulajdonosa állítja, hogy ezeket a projekteket teljesíteni is tudják, még a lecsökkent dolgozói létszám mellett is.

(via Index, Fotók: MTI/Kallos Bea)

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter